Ga direct naar inhoud
Terug

TIJDELIJKE OMLEIDING - Kiersche Wijdepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

Waar: De Wieden

Kiersche Wijdepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn
1 uur 38
4,89 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Loop je het Kiersche Wijdepad, genoemd naar eendenkooi de Kiersche Wijde, dan ervaar je natuurgebied De Wieden optimaal. Trek je wandelschoenen aan en struin langs trekgaten, bosjes en open water. Ieder seizoen geeft je als bezoeker een speciale ervaring. Het is het hele jaar genieten. In de ijle winterlucht geniet je van de rust en 's zomers is het volop genieten van vogels. Als je goed luistert dan kan je de kleine karekiet, rietgors of waterral horen.

De route ligt in Nationaal Park Weerribben - Wieden en is in het veld gemarkeerd met gele pijltjes. De route is niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Omdat je onderweg vee tegenkomt, zijn honden helaas niet welkom.

Waar kun je starten

Trekgat De Wieden
Startpunt

Parkeerplaats Kierschewijdepad

Wat kom je onderweg tegen?

Ree
Ree
Ree

1. Ree

Een ontmoeting met een ree heeft altijd iets magisch. Je hebt de meeste kans ze te zien in de schemer van de ochtend en avond. In Nationaal Park Weerribben-Wieden leven maar liefst 500 reeën en dat is best veel voor een 'nat gebied. Gelukkig kunnen de dieren goed zwemmen. En om te zorgen dat ze ook weer veilig uit het water komen, zijn bij steile oevers speciale wilduittreedplaatsen aangelegd.

Eendenkooi
Eendenkooi
Eendenkooi

2. Eendenkooi

Natuurmomenten beheert in Nationaal Park Weerribben-Wieden vier eendenkooien. Eén ervan vind je hier: de Kiersche Wijdekooi. 'Vroeger werd de kooi gebruikt voor het vangen van eenden. Om zoveel mogelijk eenden te vangen, moest het stil zijn rondom de kooi en dit werd geregeld via het afpalingsrecht. In een cirkel (meestal 1133 meter vanuit het midden van de kooicirkel gemeten) rondom de kooi mocht alleen de kooiker werken. De kooi wordt nu niet meer gebruikt voor het vangen van eenden. Natuurmonumenten houdt de kooien nu nog in stand omdat ze omdat ze een hoge cultuurhistorische waarde hebben.

Elzenbroekbos
Elzenbroekbos
Elzenbroekbos

3. Elzenbroekbos

Denk je aan Nationaal Park Weerribben-Wieden, dan denk je niet direct aan bos. Toch is er ook bos in dit natuurgebied en vaak zijn het ware juweeltjes. Het Elzenbroekbos wat je hier vindt is heel bijzonder. De grote bomen staan met hun voeten in het water. Je krijgt er een echt junglegevoel van, zeker in combinatie met de slingerende kamperfoelie en het vogelgezang.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes