Terug

TIJDELIJKE OMLEIDING - Kiersche Wijdepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

Waar: De Wieden | Nationaal Park Weerribben - Wieden

Kiersche Wijdepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn
1 uur 38
4.89 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Loop je het Kiersche Wijdepad, genoemd naar eendenkooi de Kiersche Wijde, dan ervaar je natuurgebied De Wieden optimaal. Trek je wandelschoenen aan en struin langs trekgaten, bosjes en open water. Vooral 's zomers is het volop genieten van vogels, zoals kleine karekiet, rietgors en waterral.

De route is in het veld gemarkeerd met gele pijltjes en is niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Omdat je onderweg vee tegenkomt, zijn honden helaas niet welkom.

Wandel deze route met onze route app

Waar kun je starten

Hooiland
Startpunt

Parkeerplaats Kierschewijdepad

Wat kom je onderweg tegen?

Ree
Ree
Ree

1. Ree

Een ontmoeting met een ree heeft altijd iets magisch. De schemer van de ochtend en avond biedt daartoe de meeste kans. In Nationaal Park Weerribben-Wieden leven maar liefst 500 reeën. En dat voor een nat gebied. Gelukkig kunnen de dieren goed zwemmen. En om te zorgen dat ze ook weer veilig uit het water komen, zijn bij steile oevers speciale wilduittreedplaatsen aangelegd.

Eendenkooi
Eendenkooi
Eendenkooi

2. Eendenkooi

Natuurmomenten beheert in Nationaal Park Weerribben-Wieden vier eendenkooien. Eén ervan vind je hier: de Kiersche Wijdekooi. De kooien diende vroeger voor het vangen van eenden. Om zoveel mogelijk eenden te vangen, moet het stil zijn rondom de kooi. Het afpalingsrecht zorgde hiervoor. In een cirkel (meestal 1133 meter vanuit het midden van de kooicirkel gemeten) rondom de kooi mocht alleen de kooiker activiteiten ontplooien. Nu is de vangst van eenden geen doel meer, maar worden de kooien in stand gehouden vanwege hun hoge cultuurhistorische waarde.

Elzenbroekbos
Elzenbroekbos
Elzenbroekbos

3. Elzenbroekbos

Denk je aan Nationaal Park Weerribben-Wieden, dan denk je niet direct aan bos. Toch herbergt het natuurgebied wel degelijk bos. En het zijn vaak ware juweeltjes. Elzenbroekbos is wel heel bijzonder. Grote bomen met hun voeten in het water. Je krijgt er een echt junglegevoel van. Zeker in combinatie met de slingerende kamperfoelie en het vogelgezang.

Meer routes in de buurt

Veenweidepad De Wieden bij Wanneperveen en Giethoorn

Veenweidepad

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.