Om het Fochteloërveen voor de toekomst te kunnen behouden is het tegengaan van verdroging door het verbeteren van de waterhuishouding en het herstellen van kades essentieel. De eerste fase van het grootschalig kadeherstelproject is in het najaar van 2022 van start gegaan. Begin december 2024 zijn de werkzaamheden voor de tweede fase gestart. Daarvoor is een bijzondere samenwerking ontstaan. Natuurmonumenten heeft met de aannemerscombinatie 'Groene Kade’ een nieuwe innovatieve manier van zandtransport bedacht om uitstoot van stikstof en CO2 tot een minimum te beperken.
Natuurmonumenten zet samen met Natuurpunt, Wageningen Universiteit en Eurosite de schouders onder het verbeteren van veenecosystemen in Nederland en Vlaanderen in het Europese project Peat Pals for LIFE.
Begin januari 2024 zijn we begonnen met een groot meerjarig onderzoek naar het sneller herstellen van hoogveengebieden. Samen met onderzoekers van de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht zijn we het veld ingegaan om kennis en expertise uit te wisselen.
Kansen voor natuur en recreatie door afsluiting weg dwars door het Fochteloërveen
Elke druppel water telt in het Fochteloërveen. Een goede waterhuishouding is van levensbelang om het hoogveengebied te behouden. Om die reden willen we samen aan de slag om het Fochteloërveen toekomstbestendig te maken.
Heb je een vraag over het natuurherstelproject Fochteloërveen Toekomstbestendig? Bekijk hier de antwoorden op veelgestelde vragen.
Nieuwe kades in het Fochteloërveen zorgen voor het vasthouden van regenwater en behoud van een uniek hoogveengebied.
Het Fochteloërveen verdroogt. Een uniek natuurgebied dreigt hierdoor verloren te gaan. Ongeëvenaard in Nederland door zijn ongekende weidsheid en zeldzame dieren en planten die er leven. Zeer bijzonder door de rijke geschiedenis. Er is snel actie nodig om te voorkomen dat kraanvogels, lavendelheide en veenhooibeestjes verdwijnen.