Wandelen

Landgoed Hiemstrastate

Wandelen

Landgoed Hiemstrastate

Landgoed Hiemstrastate is een klein landgoed vlakbij Beilen, dat grotendeels uit bos bestaat. Je kunt er heerlijk wandelen en daarna even op adem komen in de theeschenkerij, beeldentuin en/of galerie Wildevuur. Ontdek dit verrassende gebied met grafheuvels en een statig 'buiten'. De route is met rode bewegwijzering aangegeven.

De route

 Startpunt

1Grafheuvels

De grafheuvels op Hiemstrastate zijn nooit wetenschappelijk onderzocht. We weten dus niet precies hoe oud ze zijn. Deze langwerpige grafheuvel dateert waarschijnlijk uit de Bronstijd, rond 1500 voor Christus. Doden werden toen vaak in uitgeholde boomstammen begraven. Vanaf 1200 voor Christus ging men over op lijkverbranding. De as werd in een urn bijgezet. 

Grafheuvels
Grafheuvels

2Klapstoelbeheer

Aan de rand van het bos heb je de meeste kans om s'ochtends vroeg of s'avonds laat reeën tegen te komen. Soms staan ze even op het veld om voedsel te zoeken, maar bij het geringste onraad zoeken ze direct de beschutting van het bos op. Het oudste deel van het bos dateert uit 1875. Natuurmonumenten laat hier de natuur haar gang gaan; het zogenaamde ‘klapstoelbeheer’. Dode bomen blijven liggen. Dood hout trekt insecten, planten en uiteindelijk weer vogels aan, zoals tjiftjaf en boomklever.

Klapstoelbeheer
Klapstoelbeheer

3Akkers

Het dichte bos uitkomend, sta je ineens aan de andere kant van landgoed Hiemstrastate. Hier heb je vrij uitzicht over de akkers, waar 's zomers de boeren hun graan of ander gewas oogsten.

Akkers
Akkers

4Paddestoelen

Zelfs hartje zomer zijn hier al paddenstoelen te vinden in deze oude laan. Zo in augustus zie je de eerste grote oranje zwammen verschijnen. Het vochtige klimaat onder de rododendrons is een uitstekende plek voor allerlei soorten paddenstoelen, zoals de reuzenzwam.

Paddestoelen
Paddestoelen

5Galerie Wildevuur

Vroeger heette dit landgoed Dennenrode. In 1947 kocht Bienze Hiemstra huize Dennenrode. Hij liet het in de vorm van een legaat na aan Natuurmonumenten. Het landgoed is naar hem vernoemd. Ervaar de historie, geniet van de kunst in galerie Wildevuur of in de beeldentuin op vrijdag, zaterdag en zondag. Dan is ook de theeschenkerij geopend.

Galerie Wildevuur
Galerie Wildevuur

6Een koningslinde

Deze linde is geplant ter ere van de troonswisseling van koningin Beatrix en prins Willem Alexander in 2013. Het planten van een boom bij speciale gelegenheden is een traditie bij Natuurmonumenten. Landgoed Hiemstrastate is uitgekozen vanwege de goede relatie met het Koningshuis. Prins Hendrik kwam hier vroeger regelmatig en ook koning Willem Alexander was al eerder te gast. Je kunt hier nu als bezoeker lekker onder de fraaie koningsboom zitten, die met de jaren meer schaduw zal bieden.

bankje rondom koningslinde
Een koningslinde

7Finish

Dit is het einde van de route. We hopen dat je fijn gewandeld hebt en zien je graag terug in een van de gebieden van Natuurmonumenten.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.