Ga direct naar inhoud
Terug

Landgoed Hiemstrastate

Waar: Hiemstrastate

Hiemstrastate
1 uur 7
3,38 km

Over de route

Landgoed Hiemstrastate is een klein landgoed vlakbij Beilen, dat grotendeels uit bos bestaat. Je kunt er heerlijk wandelen en daarna even op adem komen in de theeschenkerij, beeldentuin en/of galerie Wildevuur. Ontdek dit verrassende gebied met grafheuvels en een statig 'buiten'. De route is met rode bewegwijzering aangegeven.

Waar kun je starten

kinderen ontdekken

Wat kom je onderweg tegen?

Grafheuvels

1. Grafheuvels

De grafheuvels op Hiemstrastate zijn nooit wetenschappelijk onderzocht. We weten dus niet precies hoe oud ze zijn. Deze langwerpige grafheuvel dateert waarschijnlijk uit de Bronstijd, rond 1500 voor Christus. Doden werden toen vaak in uitgeholde boomstammen begraven. Vanaf 1200 voor Christus ging men over op lijkverbranding. De as werd in een urn bijgezet. 

Klapstoelbeheer

2. Klapstoelbeheer

Aan de rand van het bos heb je de meeste kans om 's ochtends vroeg of 's avonds laat reeën tegen te komen. Soms staan ze even op het veld om voedsel te zoeken, maar bij het geringste onraad zoeken ze direct de beschutting van het bos op. Het oudste deel van het bos dateert uit 1875. Natuurmonumenten laat hier de natuur haar gang gaan; het zogenaamde ‘klapstoelbeheer’. Dode bomen blijven liggen. Dood hout trekt insecten, planten en uiteindelijk weer vogels aan, zoals tjiftjaf en boomklever.

Akkers

3. Akkers

Het dichte bos uitkomend, sta je ineens aan de andere kant van landgoed Hiemstrastate. Hier heb je vrij uitzicht over de akkers, waar 's zomers de boeren hun graan of ander gewas oogsten.