Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Hiemstrastate

kinderen ontdekken

Ontdek landgoed Hiemstrastate

Grafheuvels in het bos, een boomklever op een eik, beelden in de beeldentuin….er is veel te ontdekken op Hiemstrastate. Het landgoed heeft een heerlijke mix tussen historie, natuur en cultuur.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe
Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)

Meer over Hiemstrastate

Over het gebied

Grafheuvels

Net zoals hunebedden (3400-2900 v.Chr.) zijn grafheuvels grafmonumenten. Op heidevelden en in bossen zijn nog honderden van deze heuvels te vinden. Ook op Hiemstrastate. Deze heuvels zijn nooit wetenschappelijk onderzocht. Ze dateren ongeveer uit de Bronstijd, rond 1500 v. Chr. Natuurmonumenten vindt het van belang dat deze archeologische monumenten behouden blijven.

 

Grafheuvel Hiemstrastate

Natuurrijk bos

Het oudste deel van het bos dateert uit 1875. Op de bodem groeien varens, dalkruid en witte klaverzuring. Er leven veel vogels als bosuil, havik en boomklever. Soms helpt Natuurmonumenten de natuur een handje. Door af en toe open plekken te creëren, hou je alle ontwikkelingsstadia in het bos: open plekken, struiken, jonge, oude bomen en zelfs aftakelende bomen. Hoe prachtig kunnen mossen en paddenstoelen bezit nemen van omgevallen en dode bomen.

Boomklever Hiemstrastate

Een boom voor de koning

Een koningslinde wordt ter ere van een troonswisseling in Nederland geplant. Dat werd in 1898 (Wilhelmina), 1948 (Juliana) en in 1980 (Beatrix) gedaan.  Deze linde is ter gelegenheid van de laatste troonswisseling (Willem-Alexander) in 2013 geplant. Nòg is de herdenkingsboom klein, toch nodigt het bankje rond deze koningslinde al uit om een poosje te rusten.

Koningslinde Hiemstrastate

Rondje landgoed

Langs grafheuvels, akkers, oud bos, mooie lanen, koningslinde en bosvijvers… de rondwandeling van 3.4 kilometer laat alle facetten van het landgoed zien. Ook het bijzondere landhuis, galerie Wildevuur, de beeldentuin en het theehuis zijn onderdeel van de route.

Kinderen in bos Hiemstrastate

Galerie Wildevuur

Niet alleen de natuur, maar ook een galerie, een beeldentuin en een theehuis nodigen uit om Hiemstrastate te bezoeken. Vanaf 1984 is Galerie Wildevuur in het landhuis gevestigd. Deze plek nodigt uit tot tentoonstellen en genieten van kunst.

Galerie Wildevuur Hiemstrastate
Hiemstrastate

De mooiste routes

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Hiemstrastate

Nieuws

Direct naar