Natuurgebied

Hiemstrastate

kinderen ontdekken

Ontdek landgoed Hiemstrastate

Grafheuvels in het bos, een boomklever op een eik, beelden in de beeldentuin….er is veel te ontdekken op Hiemstrastate. Het landgoed heeft een heerlijke mix tussen historie, natuur en cultuur.

Marieke van der Paauw
Marike van der Paauw

Boswachter van dit gebied

Meer over Hiemstrastate
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Grafheuvels

  Net zoals hunebedden (3400-2900 v.Chr) zijn grafheuvels grafmonumenten. Op heidevelden en in bossen zijn nog honderden van deze heuvels te vinden. Ook op Hiemstrastate. Deze heuvels zijn nooit wetenschappelijk onderzocht. Ze dateren ongeveer uit de Bronstijd, rond 1500 v. Chr. Natuurmonumenten vindt het van belang dat deze archeologische monumenten behouden blijven.

   

  Grafheuvel Hiemstrastate

  Natuurrijk bos

  Het oudste deel van het bos dateert uit 1875. Op de bodem groeien varens, dalkruid en witte klaverzuring. Er leven veel vogels als bosuil, havik en boomklever. Soms helpt Natuurmonumenten de natuur een handje. Door af en toe open plekken te creëren, hou je alle ontwikkelingsstadia in het bos: open plekken, struiken, jonge, oude bomen en zelfs aftakelende bomen. Hoe prachtig kunnen mossen en paddenstoelen bezit nemen van omgevallen en dode bomen.

  Boomklever Hiemstrastate

  Een boom voor de koning

  Een koningslinde wordt ter ere van een troonswisseling in Nederland geplant. Dat werd in 1898 (Wilhelmina), 1948 (Juliana) en in 1980 (Beatrix) gedaan.  Deze linde is ter gelegenheid van de laatste troonswisseling (Willem-Alexander) in 2013 geplant. Nòg is de herdenkingsboom klein, toch nodigt het bankje rond deze koningslinde al uit om een poosje te rusten.

  Koningslinde Hiemstrastate

  Rondje landgoed

  Langs grafheuvels, akkers, oud bos, mooie lanen, koningslinde en bosvijvers… de rondwandeling van 3.4 kilometer laat alle facetten van het landgoed zien. Ook het bijzondere landhuis, galerie Wildevuur, de beeldentuin en het theehuis zijn onderdeel van de route. De wandelroute 'Landgoed Hiemstrastate, in het veld met rode pijlen aangegeven, kunt u downloaden via de routeapp Natuurroutes van Natuurmonumenten.

  Kinderen in bos Hiemstrastate

  Galerie Wildevuur

  Niet alleen de natuur, maar ook een galerie, een beeldentuin en een theehuis nodigen uit om Hiemstrastate te bezoeken. Vanaf 1984 is Galerie Wildevuur in het landhuis gevestigd. Deze plek nodigt uit tot tentoonstellen en genieten van kunst.

  Galerie Wildevuur Hiemstrastate

  Even mijmeren...

  Hiemstrastate ligt midden in een agrarisch landschap. In de bossen van het landgoed kun je even ongestoord wandelen en mijmeren

  Villa in Amsterdamse School

  Het landhuis is in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Kijk maar naar de decoratieve, karakteristieke tegeltableaus op de voorgevel.

  Kunst om te bewonderen

  Kunst in de galerie, in de beeldentuin, om te bewonderen en zelfs te voelen!

  Hiemstrastate

  De mooiste routes

 • Fietsen

  Fietsroute natuur bij Mantinge

  Je route gaat door drie Drentse natuurgebieden. Het Mantingerveld, bijvoorbeeld. Ooit kleine snippertjes natuur, nu door Natuurmonumenten verbonden tot één parel.

  • 67 km
 • Wandelen

  Landgoed Hiemstrastate

  Landgoed Hiemstrastate is een klein landgoed vlakbij Beilen. Hier zijn natuur en cultuur verweven: bossen, lanen, grafheuvels maar ook een galerie en beeldentuin.

  • 3.38 km
 • Hiemstrastate

  Agenda

  Shuann Chai Tami Krausz Kamermuziekfestival
  vr 08 okt
  Cultureel

  Shuann Chai en Tami Krausz op Landgoed Hiemstrastate

  Fortepianiste Shuann Chai en fluitiste Tami Krausz schitteren op Landgoed Hiemstrastate.

  igor daria ruhadze
  za 09 okt
  Cultureel

  Barokvioolduo Igor en Daria op Landgoed Hiemstrastate

  Luister op deze inspirerende plek naar een prachtig concert van duo Igor Ruhadze en Daria Gorban op Landgoed Hiemstrastate.

  Trio Soldat Kamermuziekfestival
  zo 10 okt
  Cultureel

  Trio Soldat op Landgoed Hiemstrastate

  Bezoek het rijksmonument en luister daarna naar Schuberts Tweede pianotrio, uitgevoerd door Trio Soldat.

  Direct naar

  logo