Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Fietsen

Rondje Spiegelplas, bij Hilversum

 • Geschikt voor rolstoel
Fietsen

Rondje Spiegelplas, bij Hilversum

Met het weidse water, idyllische strandjes, spannende eilandjes en moerasbossen is de Spiegel- en Blijkpolderplas een paradijs voor veel mensen. Hier kom je echt even bij!

Ook water- en rietvogels voelen zich hier thuis. Neem de tijd om op één van de bankjes uit te kijken over het water. Misschien zie je de brilduikers, nonnetjes en krooneenden zwemmen. Het Rondje Spiegelplas (10 km) brengt je langs alle hoogtepunten van de Spiegel- en Blijkpolderplas.

Door de verharde paden is deze route zeer geschikt voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's. Langs de route staan meerdere bankjes, zodat je even kunt uitrusten. Zo geniet je samen van toegankelijke natuur!

Praktische informatie

Huisregels

Vrij wandelen op wegen en paden
Fietsen op toegewezen paden
Honden mogen los op aangegeven locaties

Bereikbaarheid

 • START

Startpunt - Nederhorst Den Berg, parkeerplaats bij de Kooibrug

De Kooi 2-16, 1394 NE Nederhorst Den Berg

Aanreisinformatie auto

Vanaf de A2 (Amsterdam-Utrecht) neem je afslag 4 Hilversum/Vinkeveen. Ga linksaf onder het viaduct door en volg de N201 richting Hilversum. Neem na 5 km de tweede afslag op de rotonde richting de Gabriëlweg/N523. Sla na 1,3 km rechtsaf richting de Randweg/N523. Sla na 1,6 km rechtsaf richting De Kooi.

Aanreisinformatie openbaar vervoer

Vanaf busstation Hilversum vertrekt er ieder uur een bus naar Nederhorst den Berg (bus 106 richting Weesp). Dit duurt ongeveer 20 min. Stap uit bij bushalte Overmeer en ga naar het zuidoosten op de Meerhoekweg. Sla linksaf naar de Randweg. Sla vervolgens rechtsaf naar de Kooikerboog. Sla aan het einde van de Kooikerboog naar rechts: dit is De Kooi. Aan het eind van deze straat begint het natuurgebied Spiegelplas.

Praktisch

Nederhorst Den Berg, parkeerplaats bij de Kooibrug

De Kooi 2-16, 1394 NE Nederhorst Den Berg

Verkennen

  Strandje Spiegelplas

  Googpad, Nederhorst den Berg

  Extra informatie

   BestemmingsverkeerHet Googpad is toegankelijk voor wandelaars, fietsers, loslopende honden en mensen in een rolstoel of scootmobiel. Auto's zijn in principe niet toegestaan, maar je kunt wel bestemmingsverkeer tegenkomen.
   Toegankelijkheid- De hele route is verhard of halfverhard (asfalt, schelpenpad)
   - Er zijn meerdere gehandicaptenparkeerplaatsen, waaronder vlakbij bij het startpunt
   - Restaurant Het Spieghelhuys is toegankelijk voor mensen in een rolstoel
   - In Het Spieghelhuys is geen aangepast toilet aanwezig

   De route

    Startpunt

   1Ommetje Spiegelplas

   Welkom bij de Spiegelplas!

   Zin om gelijk een blik over de plas te werpen? Maak dan even een omweg via het Ommetje Spiegelplas (400 meter). Dit halfverharde schelpenpad is ook geschikt voor mensen in een scootmobiel of rolstoel met begeleiding.

   Let op: vanaf parkeerplaats De Kooi start het Rondje Spiegelplas. Aan het begin van de route ga je over de Kooibrug. Mensen in een rolstoel hebben waarschijnlijk hulp nodig om over deze brug met helling te komen.

   Genieten van de Spiegelplas
   Ommetje Spiegelplas

   2Moerasbos

   Rondom de Spiegel- en Blijkpolderplas zie je moerasbossen. Deze bosjes horen echt thuis in Hollandse laagveengebieden. Ze bestaan vooral uit wilgen, berken en elzen. Moerasbos wordt niet aangeplant en is dus een echt oerbos.

   Misschien is het je al opgevallen dat in het moerasbos op sommige plekken dood hout ligt. De boswachters van Natuurmonumenten laten dit hout niet zonder reden liggen. Dode bomen hebben niet veel voedingsstoffen, maar wát ze hebben komt gedurende een lange periode vrij. Beetje bij beetje! Precies genoeg voor mossen, paddenstoelen en sommige planten. Samen met alle beestjes, die het hout ook als verstop- of woonplek gebruiken, zorgen zij ervoor dat de boom langzaam wordt omgezet tot vruchtbare grond.

   De geheimen van dood hout
   Moerasbos

   3Groot strand

   Verborgen achter moerasbos ligt hier het Groot strand Googpad. Kijkje nemen? Via het bospaadje kom je vanzelf bij het grote witte zandstrand aan de plas. Met nat weer is het pad te drassig voor rolstoelen en scootmobiels.

   Ooit was de Spiegel- en Blijkpolderplas een drassig laagveengebied. Na de ontginning en turfwinning werd hier zand gewonnen. Daarom is het op sommige plekken wel 45 meter diep. Het kristalheldere water dankt de plas onder meer aan driehoeksmosselen (zie foto rechts). Deze weekdieren filteren de algen.

   Vlak na het Groot Strand staat langs de route een comfortabel bankje om uit te rusten of van de omgeving te genieten.

   Helder water Spiegelplas
   Groot strand
   Driehoeksmossel
   Groot strand

   4Buurtschap De Googh

   Je komt nu door buurtschap De Googh. Aan je rechterhand ligt het Bergse Pad. Ooit was het Bergse Pad een kerkpad tussen Ankeveen en Nederhorst den Berg. De bewoners van dit buurtschap, dat toen ook al aan het pad lag, konden hiervan profiteren door tol te heffen. Tegenwoordig is dat niet meer het geval en kun je zonder financiële bijdrage je route vervolgen.

   Buurtschap De Googh
   Buurtschap De Googh

   5Mooiste uitkijkpunt van de Vechtplassen

   Op dit verscholen uitkijkpunt waan je je midden in de Vechtplassen. Aan de ene kant ligt de Spiegelplas, maar vanaf dit prachtige geheime plekje kijk je uit over Stichts Ankeveen. Hier zie je de legakkers als kleine eilandjes in de plas liggen. Op deze restanten van de turfwinning werd destijds het gestoken of gebaggerde turf te drogen gelegd.

   Ankeveen lag vroeger op de grens van de provincies Noord-Holland en Utrecht. Het zuidelijke, Utrechtse deel werd Stichts Ankeveen genoemd en het noordelijke deel Hollands Ankeveen.

   Toch liever uitkijken over de Spiegelplas? Vlakbij en iets verder langs het Googpad staat twee fijne bankje met uitzicht over deze plas. In de verte zie je het dorp Nederhorst den Berg liggen.

   UItkijkpunt Stichts Ankeveen
   Mooiste uitkijkpunt van de Vechtplassen

   6Fort Hinderdam

   Op een overwoekerd eilandje in de Vecht ligt Fort Hinderdam. Het fort behoort tot de Stelling van Amsterdam: een waterlinie van 135 km rondom Amsterdam die de hoofdstad tegen de vijand moest beschermen. Op eiland staan onder meer een bomvrij wachthuis uit 1848, een remise met kruitkelder en een projectielenvulplaats. Fort bij Hinderdam had de functie om de Dammerkade en beide Vechtoevers te verdedigen.

   Inmiddels is het bouwwerk een weelderige groene ruïne, overgroeid door planten, struiken en bomen. Natuurmonumenten heeft hier bewust de natuur haar gang laten gaan. En met succes: er overwinteren hier veel vleermuizen, maar het fort is ook een oase van rust voor vogels en de boommarter.

   Fort Hinderdam
   Fort Hinderdam
   Boommarter
   Fort Hinderdam
   Fort Hinderdam
   Fort Hinderdam

   7Eindpunt

   Je nadert het eindpunt van de route! Voor een korte of langere tussenstop kun je bij Het Spieghelhuys terecht. Of je nu zin hebt in koffie/thee, lunch, borrel of diner, het is allemaal mogelijk.

   Het restaurant ligt in de dorpskern van Nederhorst den Berg en is - door middel van een oprijplaat - toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Let op: het toilet is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

   Molen Spiegelplas
   Eindpunt
   logo

   Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.