Ga direct naar inhoud
Nieuws

133 vissen worden gevolgd in 'nieuw' leefgebied Kampina

21 december 2021 | Irma de Potter

Ongemerkt door de Beerze zwemmen is er voor 133 vissen die in de Kampina leven voorlopig even niet bij. Zij worden sinds enkele weken nauwkeurig gevolgd in een onderzoek dat RAVON, in opdracht van de Provincie Noord-Brabant en Waterschap de Dommel, uitvoert. Het onderzoek duurt nog zeker een jaar, maar de onderzoekers zien al een aantal positieve resultaten die erop duiden dat het herstel van de beekloop en de nieuwe stuw het leefgebied van vissen heeft verbeterd.

nieuwe meander Beerze

Met dit onderzoek wil het waterschap meer inzicht krijgen in hoe de vissen hun nieuwe leefgebied gebruiken. Daarvoor worden hun verplaatsingen in de beek gemeten. Hiervoor zijn eind september 133 vissen van in totaal vijftien verschillende soorten voorzien van een PIT-tag. PIT staat voor passieve geïntegreerde transponder en is een klein apparaatje met microchip die geen voeding nodig heeft om te werken. Het wordt onder de huid van de vissen aangebracht en geactiveerd wanneer ze in de buurt van een antenne komen.  Een aangesloten computer registreert de identiteit van de vis. Zo zijn onder meer de bewegingen van bijzondere vissen als de kwabaal, rivierdonderpad, kopvoorn en serpeling te volgen.

kwabaal

Kwabaal hier voor onderzoek even op het droge.

Vrije doorgang stuw

Het herstel van de natuurlijke beekloop in de Logtse velden heeft het leefgebied van vissen en andere dieren die in en om de beek leven sterk verbeterd. Ook de nieuwe stuw waarvan de klep plat ligt, draagt daaraan bij. De vissen hebben nu vrije doorgang. De oude stuw kon alleen via een vistrap gepasseerd worden die meer optimaal functioneerde.

Eerste resultaten

Ondertussen zijn er al 46 vissen (van negen verschillende soorten) geregistreerd op één van de antennes. De serpeling, kopvoorn, snoek, riviergrondel, baars, blankvoorn, zeelt en ook een rivierdonderpad hebben zich al regelmatig laten 'zien'. Zij zwemmen succesvol op en neer over de stuw. Maar als kers op de taart zijn er ook weer twee kwabalen gesignaleerd. Beide kwabalen zijn wel nachtbrakers, ze verplaatsen zich alleen tussen 02.00 uur en 06.00 uur.

Meer informatie

Wil je meer weten over het project Natte Natuurparel Kampina, Smalbroeken en Logtse Velden dat Natuurmonumenten en Waterschap de Dommel de afgelopen twee jaar hebben uitgevoerd, kijk dan op dommel.nl/kampina. Dit project is mede tot stand gekomen door een financiële samenwerking met de Provincie Noord-Brabant.

Irma de Potter
Irma de Potter