Wandelen

Wandelroute Historisch Eerde

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wandelroute Historisch Eerde

Wandelen over landgoed Eerde is alsof je een tocht door een geschiedenisboek maakt.

De route is 10,7 km en een combinatie van 2 rode routes op landgoed Eerde. Start de route rondom kasteel Eerde en sla vlak voor het einde rechtsaf de Kruupweg op. Steek de Hammerweg over de J.H. Machielsweg op en pik vlak voor de Meulenhorst de route Eerder Achterbroek op. Let op: de route is deels niet gemarkeerd. Volg de kaart en route-aanwijzingen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats voor het kasteel
  • Kasteellaan 1, 7731 PJ Ommen (OV)
  • Volg vanuit Ommen de (N347 stationsweg) richting Hellendoorn, afslag Den Ham (N341 Hammerweg). Weg blijven volgen tot kasteel Eerde wordt aangegeven.

De route

 Startpunt

1Parkbos

Het parkbos is aangelegd in de achttiende eeuw. Herkenbaar is de symmetrische en strakke structuur. Het rococo-vak waarin we nu zijn, is volgens het originele plan hersteld. Het is alsof de paden vrijelijk slingeren, maar ze zijn heel nauwkeurig met een passer ontworpen. Ook de rechte kasteellaan is kenmerkend voor de formele stijl waarin het kasteel en directe omgeving zijn ontworpen. De laan loopt aan de achterzijde van het kanaal door in een Grand Canal. In de negentiende eeuw zijn er landschappelijke elementen toegevoegd, zoals een vijver in de vorm van een vraagteken.

Parkbos
Parkbos

2Gehucht Eerde

Dichtbij het kasteel ligt het gehucht Eerde met de boerderijen Wijlinck, Wilmers en Nienes. De rietgedekte boerderijen op landgoed Eerde hebben luiken met een gele zandloper op een zwarte ondergrond. Aan de achterkant hebben ze een onderschoer: twee grote deuren, waardoor de boeren toch hoge karren de schuur in kunnen rijden. De zwarte schuren zijn gepotdekseld, dat wil zeggen dat de planken als dakpannen over elkaar liggen.

Eerder Esch
Gehucht Eerde

3Eerder Es

Je bent nu op het tweede deel van de Eerder Es. Dit stuk grond lag ook vroeger al hoog en daarmee droog genoeg voor landbouw. In de loop van eeuwen is hij alleen maar hoger komen te liggen door de hoeveelheden mest die gebruikt werd om de es vruchtbaar te houden.Op de Eerder Es wordt tegenwoordig op biologische wijze graan verbouwd, zoals haver en rogge. Deze methode zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen is vriendelijk voor de natuur en levert elke zomer weer prachtige plaatjes op. Helder witte, blauwe of gele akkerbloemen in het midden van het goudgeel wuivende koren.

Eerder Es
Eerder Es

4Amalia Hoeve

Als je richting kasteel kijkt, zie je een witte woonboerderij, de Amalia Hoeve. Dit was vroeger de schuur waar het vee, dat graasde in de hooilanden langs de Regge, werd gemolken. Het kanaaltje naar het kasteel was het Grand Canal. Oorspronkelijk was dit een kaarsrechte waterloop, passend bij de formele tuinstijl. Later, toen de meer romantische landschappelijke stijl in de mode kwam, is deze natuurlijker gemaakt door hem wat te laten slingeren.

Amalia Hoeve
Amalia Hoeve

5Regge

In 2013 is de Regge bij landgoed Eerde ‘teruggelegd’ in z’n oude bedding. Vanaf Goor tot Ommen is de Regge weer een rivier die als vanouds door het landschap slingert. De buitenbochten zijn hoog, de binnenbochten licht glooiend. Ooit was de Regge een belangrijke transportrivier, die z’n eigen boottype had: de Enterse Zomp, een platbodem van zo’n twaalf meter. De rivier heeft z’n oude loop teruggekregen, zodat hij meer water kan afvoeren. De natuur en het landschap varen er wel bij.

Regge
Regge

6Krentenbomen

Langs het pad waar je nu op wandelt staan veel krentenboompjes. Ze zijn waarschijnlijk aan het eind van de negentiende eeuw geplant. Ook elders op het landgoed plantte de baron krentenboompjes. De witte bloesem in het voorjaar is prachtig. Philip van Pallandt, de laatste baron, liet elk jaar op de radio aankondigen dat de boompjes weer in bloei stonden. Van heinde en verre kwamen mensen naar Eerde om er van te genieten.

Route-aanwijzing: aan het eind van het pad gaat de rode route linksaf richting het kasteel. Deze Historische route gaat daar rechtsaf richting de Hammerweg en dan de J.H. Machielseweg op.

Krentenbomen
Krentenbomen

7Hoeve Meulenhorst

Hoeve Meulenhorst is het biologische melkveebedrijf van Heico en Marianne Blekkenhorst. Het is meer dan een boerderij: er is een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking of een psychische hulpvraag. Zij werken mee op de boerderij, onder meer in de verzorging van het vee. Er is zelfgemaakt ijs verkrijgbaar, evenals bier dat op het erf is gebrouwen en diverse streekproducten.

Hoeve Meulenhorst
Hoeve Meulenhorst

8Hoeve Nevenzel

Net voordat we bij Hoeve Nevenzel aankomen, passeren we de Bevert. Dit beekje slingert over het Eerder Achterbroek, zoals dit deel van het landgoed heet. Van oudsher waren de lage gronden langs de Bevert erg nat. Daaraan dankt dit gebied zijn naam: broek betekent namelijk moeras. Aan de overkant van de Bevert ligt een hooilandje dat in het voorjaar vol staat met bloemen. Bij Nevenzel zie je verschillende kleine perceeltjes, die kamertjes worden genoemd.

Hoeve Nevenzel
Hoeve Nevenzel

9Heide

In het mozaïek van percelen op het Eerder Achterbroek neemt heide een belangrijke plaats in. Hier graasde het vee in het verleden. Op enkele plekken heeft Natuurmonumenten stukjes bos gerooid om heideveldjes met elkaar te verbinden. Dat geeft onder meer adders de mogelijkheid zich door het gebied te verplaatsen. Op de hei groeit klokjesgentiaan, het plantje waarvan het zeldzame gentiaanblauwtje (een vlindertje) afhankelijk is. Opmerkelijk is dat langs de heide grove dennen staan en langs het gras eiken; waarschijnlijk heeft Van Pallandt ook daarin hand gehad. Landschapsarchitectuur was zijn hobby.

Heide
Heide

10Hoeve De Bocksen

Dan lopen we op Hoeve De Bocksen af. De boerderij staat aan de rand van het landschap dat door de boeren is ontgonnen. Deze overgang van het besloten bos naar het open landschap met gras en heide is voor veel dieren aantrekkelijk. In de schemering komen reeën uit het bos om er te grazen, ’s nachts gaan dassen er voedsel zoeken. Het is ook de plek waar je van mei tot september het melodieuze dudeljo van de wielewaal kunt horen.

Route-aanwijzing: de rode route gaat hier linksaf terug naar De Meulenhorst. Deze Historische route gaat rechtsaf en dan links langs enkele heideveldjes en komt dan een stukje verder weer uit op de J.H. Machielseweg. Je steekt de Hammerweg over en komt dan vanzelf bij het kasteel en de parkeerplaats.

Hoeve De Bocksen
Hoeve De Bocksen

11Finish

Je bent nu weer bij de parkeerplaats, het eindpunt van de wandeling. We hopen dat je hebt genoten en zijn benieuwd wat je ervan vond. Je kunt dat aangeven door 1 tot en met 5 sterren te geven.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.