Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kunstproject 'de reis van de Landman' in het Mantingerzand

10 september 2019 | Lian Flikkema

Van 16 september 2019 tot 15 februari 2020 verrassen twaalf hekken van kunstenaar Rien Broekhuijsen de bezoekers van het Mantingerzand. Ze zijn onderdeel van het kunstproject van de culturele gemeente Midden-Drenthe waarin 6 kunstenaars uiting geven aan het thema ‘vrijheid’. De hekken stemmen tot nadenken; wat betekent vrijheid voor mij. Maar nodigen ook uit om op een andere manier naar het landschap te kijken: leunend over een hekje kun je heerlijk mijmeren en genieten. Zo kunnen natuur en cultuur elkaar versterken.

drie kruidenhekjes in het Mantingerzand

‘Sluit af met een hekje’

“De poort naar de toekomst staat open. Het ochtendlicht straalt verwachtingsvol over het pad dat voor mij ligt. Ik voel de haren in mijn nek kriebelen. Kom, we gaan! Breek uit uw gouden kooi!” . Drie kruidenhekjes, een hek met fiets en fietsslot, een gouden kooi, het Hek van Bram, een hekje voor de vorm, hekje ‘not in my backyard’…. Met het hek als symbool onderzoekt Rien Broekhuijsen de relativiteit van vrijheid, die altijd in relatie staat tot je omgeving en de mensen om je heen.

kunstenaar in gouden kooi

Zorgvuldigheid voorop

Hekjes in een natuurgebied? Past dat wel? Gaat dat niet ten koste van de natuur?

Natuurlijk vindt er een archeologische en ecologische check plaats. Natuurlijk vragen we de kunstenaar gebruik te maken van een handkarretje, mogen de hekken alleen aan het bestaande pad worden gezet en mag er geen gebruik van kunstlicht en/of geluidseffecten zijn. En er mag geen schade aan de natuur ontstaan. 

Vooraf even goed overleg, maar vervolgens ontstaat er een heerlijke mix tussen natuur en cultuur. Het is weer eens een andere manier van natuur beleven. 

Ontdek de twaalf hekjes

Vanaf de parkeerplaats aan de Mantingerdijk loopt een rode wandelroute door het Balinger- en Mantingerzand. De hekjes staan aan een deel (2 km) van die rode route.

Meer weten over het kunstproject?

Wil je meer weten over het kunstproject en de visie van de kunstenaars op vrijheid? Kijk op de site van kunstcultuur4daagse.

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe