Ga direct naar inhoud
Nieuws

Toename overwinterende vleermuizen Mantingerveld

22 maart 2023 | Sanne van Gemerden

Vleermuizenteller Jan Mager trof in januari 128 dwergvleermuizen aan in de vleermuizenbunker op het voormalige Munitiemagazijn complex bij het Mantingerveld. ‘Dit is één van de weinige plekken in Nederland waar dwergvleermuizen ’s winters worden gevonden’ zegt Jan: ‘Ze zitten ook wel eens in de spouw van je huis, omdat ze van droge plekken houden.’

OERRR Vleermuizentocht

Groeiende groep ‘dwergen’

Het aantal dwergvleermuizen is hier de laatste jaren toegenomen. Eerder telde Vleermuiswerkgroep Drenthe (VleD), waar Jan lid van is, 103 en 83 dieren (in 2022 en 2020). Dat de dwergvleermuizen meestal niet in bunkers en kelders overwinteren heeft te maken met de vochtigheid. De bunker op het Munitie magazijn complex is erg droog. Hier houden de dwergvleermuizen blijkbaar van. Voor het eerst werd deze ‘droge’ bunker ook een franjestaart aangetroffen die daar samen met twee grootoorvleermuizen overwinterde. De bunkers is door Mantingerveld vrijwilligers van Natuurmonumenten, op aanwijzingen van Jan, speciaal ingericht voor vleermuizen.

Grootoorvleermuis

Grootoorvleermuis

Vochtige franjestaarten

In een andere, vochtige, vleermuiskelder in het Mantingerveld telden de vrijwilligers 89 franjestaarten, 9 baardvleermuizen en 3 grootoorvleermuizen. De franjestaarten zijn hier spectaculair in aantal gegroeid want met 89 individuen is het bijna een verdubbeling ten opzichte van 2022, want hingen er nog 50. Het aantal watervleermuizen is helaas erg afgenomen. Nu telde men er nog maar 5 en bij de vorige telling waren dat er 16. De watervleermuis heeft het erg moeilijk in Nederland.

Zonder eten de winter door

De meeste vleermuizen hangen tijdens hun winterslaap graag in een natte kelder, bunker of grot omdat ze zo niet uitdrogen. Het vocht houdt hun lijfje gehydrateerd. De dieren nemen ook de temperatuur aan van hun omgeving. In deze spaarstand verbruiken ze heel weinig energie zodat ze zonder eten nét de winter kunnen overleven. De ideale temperatuur is 5 of 6 graden Celsius. Wordt het kouder, dan kun je bevriezen. Meestal worden ze op tijd wakker en zoeken ze een warmer plekje. Maar het mag ook weer niet te warm zijn. Boven de 8 graden verbranden ze teveel energie en halen zo het einde van de winter niet…

vleermuizen

Deze vleermuizen hebben waterdruppeltjes in hun vacht, vanwege de vochtige ruimte waarin ze overwinteren.

Verhuizen

Vleermuizen paren voordat ze in winterslaap gaan. De zwangerschap duurt 40 dagen, maar de baby’s worden niet midden in de winter geboren. De zwangerschap kan namelijk tijdens de winter worden uitgesteld. De vrouwtjes vliegen in het voorjaar naar een ander verblijf. Daar krijgen ze hun kleintje. Deze kraamkamers zijn vaak holle bomen of gebouwen. Afhankelijk van de buitentemperatuur zoeken vleermuizen warme, heel warme of juist iets koelere plekken op. Vleermuizen kiezen plekken uit, waarbinnen ze ruimten met verschillende temperaturen kunnen gebruiken. Met regelmaat verhuizen ze van de ene plek naar de andere, en vaak wordt ook van boom of gebouw gewisseld. Heb je ook vleermuizen in huis of wil je er meer over weten? Kijk voor meer informatie hier.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)