Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Werkzaamheden in het Mantingerveld

16 juni 2020 | Lian Flikkema

Binnenkort start Natuurmonumenten weer met de natuurherstelmaatregelen in het Mantingerveld. Alles is erop gericht om de rijkdom van het open heidelandschap te behouden en te versterken. En om de overlevingskansen voor bijzondere planten en dieren te vergroten. Dat betekent even overlast. Daarna kan de natuur het weer overnemen. En kan de bezoeker optimaal genieten van een bijzonder stukje Mantingerveld

Berkjes in het Mantingerveld

Waarom zijn we hier aan het werk?

Doen we niets, dan groeien open (heide) landschappen dicht. Belangrijke oorzaak is het teveel aan stikstof uit verkeer, industrie en landbouw. Dat zorgt voor een explosieve groei van planten die van stikstof houden zoals grassen, bramen, jonge boompjes. Maar ze verdringen wel de kwetsbare planten. En dat heeft weer een negatief effect op bijzondere dieren. 

Wat doen we?

Ieder natuurgebied vraagt om een eigen aanpak. In het Mantingerveld beginnen we met het verwijderen van opslag van jonge boompjes, gevolgd door maaien en plaggen. Alles is erop gericht om de natuur te behouden en meer weerbaar te maken. Natuurmonumenten werkt hierin nauw samen met andere terreinbeheerders en de Provincie Drenthe.

Gele kwikstaart

Wat betekent het voor de bezoeker?

Het kan zijn dat de wandelaar en fietser machines hoort en ziet. Maar dat is tijdelijk. Natuurmonumenten probeert de overlast te beperken. Loop de jeneverbesroute eens. Dan ontdek je hoe bijzonder de natuur van het Mantingerveld is.

Logo provincie Drenthe
boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe