Wilde bloemen in het Mantingerbos
In het voorjaar word je helemaal blij als je de eerste gele zonnetjes van het speenkruid ziet. Dan weet je…. het is lente. Je kunt ze eigenlijk overal vinden, vooral waar het een beetje vochtig is, ook in het Mantingerbos en – weiden, grenzend aan het Mantingerveld. Insecten zijn er dol op. Het eerste stuifmeel is van levensbelang voor hun larven.
De wilde plant….
Het gewoon speenkruid is een inheemse plant. Samen met het klein hoefblad is het een van de eerste geelbloeiende planten na de winter. Hij heeft het gauw naar de zin: wat zon of lichte schaduw, een beetje vocht… in maart en april kan deze plant uit de ranonkelfamilie massaal bloeien. Daarna trekt hij zich terug in ondergrondse knolletjes, om het jaar daarop weer tevoorschijn te komen. Een gedeelte van die knolletjes zijn knotsvormig en lijken op speentjes. Vandaar de Nederlandse naam voor deze wilde plant. De kleine broedknolletjes in de bladoksels zorgen voor verspreiding.
… en de insecten
Juist in het vroege voorjaar is stuifmeel zo belangrijk voor bijen, wespen, vlinders en zweefvliegen. Het is een bron van eiwit, vet en vitamine voor larven. Omdat het stuifmeel aan hun lijf blijft kleven, zorgen ze op hun beurt weer voor bevruchting van planten. Het verhaal van de bloemen en bijtjes.
Maak plaats voor wilde bloemen
Langzaam maar zeker zijn wilde bloemen uit ons landschap verdwenen. En dat is slecht nieuws! Wilde bloemen zijn heel erg belangrijk voor mens en natuur. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Laten we samen Nederland weer in bloei zetten! Ontvang zaad, tips en ideeën hoe je zelf aan de slag kunt met wilde bloemen in je eigen omgeving: www.natuurmonumenten.nl/actiepakket