Ga direct naar inhoud
Terug

Speurtocht Loonse en Drunense Duinen

Waar: Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

OERRR kind met logo
1 uur 0
2 km

Over de route

Ra, Ra, wie ben ik?

Speurtocht naar dieren in de Loonse en Drunense Duinen.

Weet jij welke dieren er in dit stuifzandgebied wonen? Ze verstoppen zich vaak goed. Sommigen komen alleen 's nachts te voorschijn of rennen zo snel dat je ze haast niet ziet! Je gaat de dieren van de Loonse en Drunense nu opsporen. Op de speurkaart laten ze alvast een klein stukje van zichzelf zien. Raad je nu al wie ze zijn? Tijdens de speurtocht ontmoet je ze en vertellen ze jou waar ze goed in zijn.

Volg de route en speur onderweg naar 6 dieren (plaatjes). Heb je een dier gevonden, doe dan de opdracht die bij dit dier hoort. Misschien ben jij net zo'n kei in vliegen vangen, rennen, verstoppen of bouwen! 

 • Download hier de speurkaart of koop hem voor €1,50 in café de Roestelberg.  De opdrachten tref je ook in de routebeschrijving hieronder.
 • Volg vanaf de Roestelberg de OERRR-plaatjes met takkenpijlen.
 • De route is niet geschikt voor kinderwagens en buggies, want gaat door zeer mul zand. 
 • De speurtocht is 2 km lang en duurt met opdrachten ongeveer 1 uur. 
 • Bij het bezoekerscentrum in Oisterwijk zijn nog veel meer leuke speurtochten en kinderactiviteiten en kun je spelen in de Speelnatuur van OERRR 
 • Wat is OERRR en hoe beleef je het? kijk op OERRR.

Waar kun je starten

De Loonse en Drunense Duinen
Startpunt

Kaatsheuvel, parkeerplaats café de Roestelberg

Wat kom je onderweg tegen?

Loop vanaf de parkeerplaats bij café de Roestelberg naar de voet van het zandduin. Bij de doorgang naast het informatiepaneel zie je het eerste OERRR-bordje met een takkenpijl naar links. De hele speurtocht is bewegwijzerd met deze OERRR-bordjes. Kom je een plaatje van een dier tegen kijk dan op de speurkaart waar het dier een klein stukje van zichzelf laat zien. Lees waar hij heel goed in is en doe de opdracht die het dier je geeft.
Burchtenbouwer

1. Burchtenbouwer

Ik bouw burchten onder de grond met lange gangen en kamers. De wc is buiten, want ik houd van een schoon huis. Ik woon er met mijn hele familie en soms logeert er ook een vos in een uithoek van de burcht. 

 • Bouw met losse takken en zand een bovengrondse miniburcht!

Ik ben een:...................................................(schrijf hier de naam van het dier)

Volg de pijlen en loop nu verder tot je het volgende dier tegenkomt. Pas op dat je niet op de mtb-route komt die boven op de helling loopt.
Camouflagekampioen

2. CamouflageKampioen

Ik broed op de grond in de heide. Door mijn camouflagepak zie je mij bijna niet te zitten. Zo speel ik altijd verstoppertje.

 • Kun jij je net zo goed verstoppen als dit dier? Je krijgt 10 tellen om het beste verstopplekje te vinden. 1....2....3....4....

Ik ben een: ...............................

Vervolg je pad weer en kijk goed uit naar het volgende dier. Hier maakt de speurtocht een grote U-bocht om een lage zandheuvel. Het kan dus zijn dat je het paaltje met de pijl niet meteen ziet. Je bent halverwege de speurtocht.
Notenkraker

3. Notenkraker

Ik hak nestholtes in bomen en peuter insecten uit de stam. Je kunt mijn getimmer ook horen als ik boven in een boom dennenappels open breek. Lekker joh, die zaden!

 • Zoek nu ieder 5 dennenappels. Plaats een stok in het zand en ga er 6 stappen vanaf staan. Probeer nu de dennenappels zo dicht mogelijk bij de stok te gooien. 

Ik ben een ...............

Praktische informatie

 • Honden welkom, mits aan de lijn

 • Route door stuifzand

  Deze speurtocht is vanwege het losse stuifzand alleen te voet toegankelijk. Ben je slecht ter been of heb je een rolstoel, buggy of kinderwagen bij, dan wordt afgeraden om deze speurroute te volgen.
 • Loonse en Drunense Duinen, Café Roestelberg

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda