Fietsen

Fietsroute Smaakvol Landschap bij Arnhem

Fietsen

Fietsroute Smaakvol Landschap bij Arnhem

Gevarieerde fietsroute van zo’n 55 km in de omgeving van Arnhem met als rode draad de smaak van het landschap. Tijdens deze fietsroute die onder meer Bezoekerscentrum Veluwezoom en het Nederlands Openluchtmuseum aandoet, kom je langs diverse plekken waar je kennis kunt maken met wilde zwijnen, herten, reeën, schapen, Schotse hooglanders en brandrode runderen.

Wilde zwijnen, herten, reeën, schapen, Schotse hooglanders en brandrode runderen. Ze dienen als stoffering van het landschap en leveren in dat landschap een bijdrage aan het beheer van het gebied. De dieren lopen al eeuwenlang in ons landschap rond. Alleen de Schotse hooglander is hier in het Nationaal Park Veluwezoom pas in 1982 als ‘grote grazer’ geïntroduceerd. Dit gebied is een van de oudste en grootste aaneengesloten gebieden van Natuurmonumenten.

De routebeschrijving is aan de hand van het fietsknooppunten-netwerk. Voor meer info, zie http://www.fietseropuit.nl/.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Nederlands Openluchtmuseum

Vanuit het Bezoekerscentrum fiets je over de Heuvenseweg naar knooppunt 69. Daarna achtereenvolgens punt 66, 67, 71 en 48. Tussen knooppunt 48 en 47 ligt het Nederlands Openluchtmuseum.De laatste zaterdag van oktober hangt in het Nederlands Openluchtmuseum een pas geslacht varken op de ladder. In het museum is te zien hoe burger of boer hun varken verwerkten tot wintervoorraad. Balkenbrij en zult werden vrij snel opgegeten, kaantjes, worst en gedroogd (eerst gezouten) spek of ham en ander gezouten, of later geweckt, vlees kwamen later aan de beurt. Als in het voorjaar het spek niet meer zo heel lekker was, werd het meegekookt met de stamppot. Van de geur van bederf proefde je dan veel minder. In de boerderij uit Varik wordt elke dag gekookt en kan de bezoeker proeven wat de pot schaft.

Nederlands Openluchtmuseum
Nederlands Openluchtmuseum
Nederlands Openluchtmuseum
Nederlands Openluchtmuseum

2Terletse Heide

Na het Openluchtmuseum rechtsaf de Cattepoelseweg op. Deze volgen naar knooppunt 47. Daarna via knooppunt 46, 4, 3 en 24  A50 oversteken, daarna direct linksaf naar knooppunt 1. Tussen 1 en 68 ligt Terlet.Bij Terlet, vroeger de hoeve 'Ter Leth', lopen nu Schotse hooglanders. Sinds 1982 lopen deze runderen hier rond. Kenners vinden het vlees, dooraderd met vet, bijzonder smakelijk. Je kunt het onder andere kopen bij Bezoekerscentrum Sonsbeek onder benamingen als 'wildernisvlees' en 'wilde biefstuk'.

Terletse Heide
Terletse Heide
Terletse Heide
Terletse Heide
Terletse Heide
Terletse Heide

3Terlet - hessengat

Over de Imboschweg rijden tot je bij knooppunt 68 (Velperweg) linksaf kunt. De Velperweg blijven volgen. Ter hoogte van knooppunt 32 ligt het Hessengat.De wegen in de buurt van Terlet waren transportwegen voor internationaal vervoer. Het Hessengat - een waterkolk vlakbij - suggereert dat de paarden van de 'hessenwagens' uit Duitsland hier water konden drinken. Tot het vrachtgoed van die wagens hoorden de beroemde gerookte Westfaalse hammen die ook in Holland gewild waren.

Terlet - hessengat
Terlet - hessengat
Terlet - hessengat
Terlet - hessengat

4Brandrode runderen

Rijd van punt 32 naar 87.  In Loenen op de N786 linksaf. Rechtsaf de Hoofdweg op tot vlak voor de Vrijenbergweg.Rij je hier nog iets verder de Hoofdweg op en dan verder op de Vrijenbergweg, vind je op nummer 24a zorgboerderij de Groote Modderkolk. Het brandrode rund in de potstal van deze boerderij is een zeer zeldzame kleurvariant van de 'oude' Nederlandse roodbonte koe. Sinds in 1897 het Nederlandse rundveestamboek is opgericht, is de IJsselveeslag en later het Maas, Rijn en IJsselrund (MRIJ) de naam van de roodbonte runderen. Rond 1980 kwamen rundveekenners tot de conclusie dat de MRIJ-koeien qua kleur erg waren gaan afwijken van de oorspronkelijke. Er waren nog slechts enkele koeien met de zwartrode vacht en blauwzwarte neusspiegel over. Sindsdien wordt het brandrode rund onderscheiden als een apart ras. Het vlees van deze koe wordt door de verkopers als 'zeer smakelijk' betiteld.

Brandrode runderen
Brandrode runderen
Brandrode runderen
Brandrode runderen
Brandrode runderen
Brandrode runderen

5Wildbaan

Vervolg je weg parallel aan de Hoofdweg, over de Mei-Allee  via knooppunt 59 naar Eerbeek, knooppunt 88, en vervolgens punt 96, 95 en 73.  Bij punt 73 lag een wildbaan.De wildbaan bij Dieren strekte zich uit tot in het gebied van Natuurmonumenten waarin je nu fietst. Vanuit het verblijf van de vorstelijke families van de stadhouders Willem II, III en IV, het Hof te Dieren werd op dit gebied gejaagd onder andere wilde zwijnen en herten. Het vlees van de geschoten dieren stond later op tafel. In de 'voorzael' van het Hof te Dieren hingen in 1763 maar liefst 44 'hartekoppen', van eigen wildbaan. Het Hof te Dieren is nu nog de naam van het wijngoed, het landhuis is afgebroken.

Wildbaan
Wildbaan
Wildbaan
Wildbaan
Wildbaan
Wildbaan

6Einde van de fietstocht

Fiets van punt 73 verder naar punt 65, 63, 83 (De Steeg) en 85. Bij punt 85 rechtsaf richting punt 69. Je komt weer bij Bezoekerscentrum Veluwezoom.Je bent bijna aan het einde van de fietsroute Smaakvol Landschap. We hopen dat je fijn gefietst hebt. Kom even bij met een hapje of een drankje in Brasserie Veluwezoom. Meer leuke routes vind je elders op deze site; of download onze gratis route app (natuurmonumenten.nl/routeapp).

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.