Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Herikhuizen Kraaijenberg Veluwezoom

Waar: Nationaal Park Veluwezoom

Wandelroute Herikhuizen Kraaijenberg
1 uur 19
4 km

Over de route

Maak een wandeling over landgoed Heuven, spot wilde dieren en geniet van vergezichten over fraaie heideheuvels. Volg de witte pijlen vanaf het bezoekerscentrum.

LET OP

Vanaf 1 juli 2024 is de doorgaande weg over de Posbank deels afgesloten voor auto’s en motoren. Ook een aantal kleinere parkeerplaatsen langs deze weg gaat dicht. Hierdoor kan het extra druk zijn. Lees meer > Voor meer info over parkeren rondom Nationaal Park Veluwezoom, kijk op posbank-parkeren.nl.

Waar kun je starten

Veluwezoom-edelhert-regen-NAMO80177
Startpunt

Parkeerplaats Heuvenseweg

Wat kom je onderweg tegen?

Meidoornhaag biedt fijne beschutting

1. Hagen

Hier wandel je lekker in de luwte van een manshoge haag van sleedoorn, meidoorn en vlier, die hier tussen een paar flinke eiken groeit. In het voorjaar gonst het van de insecten die hier nectar vinden op de bloesem, en hoor je gekwetter van allerlei vogels, die in het dichte struweel een veilige nestplek vinden. Ook kleine zoogdieren vinden beschutting in de haag. In het najaar vormen de bessen een lekker hapje voor vogels.

Holleweg op landgoed Heuven

2. Holleweg

Diep uitgesleten in het landschap ligt de Holleweg. Vanuit het dorp Rheden vormde dit pad van oudsher de verbinding tussen de kerk en het verderop gelegen Herikhuizen. Dat het pad zo uitgesleten raakte komt doordat schaapskuddes en aangespannen wagens er eeuwenlang doorheen trokken. Bovendien bestaat de bodem hier voornamelijk uit löss. Deze grondsoort spoelt relatief makkelijk uit.

Anders dan elders op de Veluwezoom vind je aan de zuidrand veel löss, een relatief vruchtbare grond. Vandaar dat er op de vlakke gedeelten al lang landbouw gepleegd wordt. Als je goed kijkt zie je her en der wallen in het bos en rondom open plekken. Dit zijn vroegere wildwallen; deze werden aangelegd om de eigendomsgrenzen aan te geven. Zo wist de schaapherder waar hij zijn dieren niet mocht laten grazen.

Ruïne van Herikhuizen met links ervoor een drinkpoel
Boerderij Herikhuizen met schaapskooi op een foto uit 1923

3. Ruïne van Herikhuizen

Verrekijker aanbevolen! Vanaf deze bijzonder plek heb je een mooi uitzicht op de ruïne van een boerderij, waar de natuur haar gang mag gaan. Hier kun je aan het begin en aan het einde van de dag vaak dieren spotten: IJslandse paarden, wilde zwijnen en edelherten komen hier graag. Ze komen drinken bij de poel, grazen of afgevallen fruit opeten. Ook vogels zoals uilen kun je hier zien.

Herikhuizen was in bedrijf vanaf de 14e eeuw tot begin jaren ’90 van de vorige eeuw. De hoeve speelt de hoofdrol in het boek De kinderen van het achtste woud van Els Pelgrom. In dit jeugdboek heet de boerderij overigens Het Klaphek. Dat klopt niet; Het Klaphek is een andere boerderij die enkele honderden meters ten zuiden van Herikhuizen ligt. In 1999 heeft Natuurmonumenten boerderij Herikhuizen deels afgebroken en omgevormd tot een ruïne.

Praktische informatie

  • Wandelen op wegen en paden

  • Houd rekening met grote grazers

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

  • Vliegen met drones niet toegestaan

  • Veluwezoom, Uitzichtpunt Kraaijenberg

  • Schaapskooi Heuven

  • Observatiepost Herikhuizen

  • Bezoekerscentrum Veluwezoom

  • Brasserie Veluwezoom

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda