Wandelen

Wandelroute Veluwezoom-Posbank bij Arnhem

Wandelen

Wandelroute Veluwezoom-Posbank bij Arnhem

Wandel over de toppen en dalen van de beroemde heideheuvels bij de Posbank. Voel de hellingen in je kuiten en geniet van het fenomenale uitzicht. De boswachter van Veluwezoom stippelde deze route uit langs haar favoriete plekken. Volg de gele schildjes met paarse pijlen.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Praktisch

Verkennen

De route

 Startpunt

1Bezoekerscentrum Veluwezoom

Wil je meer weten over het gebied of rondneuzen in de winkel? Loop dan even binnen voor informatie, kaarten of een leuk cadeau.

Vergaderen Bezoekerscentrum Veluwezoom
Bezoekerscentrum Veluwezoom

2Dieren van de heide

Je komt nu op de uitgestrekte heidevelden van Veluwezoom. Hier leven veel soorten dieren en planten. Kijk goed om je heen. En spits je oren! In deze omgeving komen allerlei insecten voor. Misschien zie je vlinders fladderen, bijvoorbeeld het heideblauwtje of de distelvlinder. Of hoor je het tsjirpen van sprinkhanen zoals de zeldzame zadelsprinkhaan of  – de naam zegt het al – het zoemertje. Met wat geluk zie je een boomvalk jagen op libellen. En op het wandelpad zijn altijd wel mestkevers bezig de uitwerpselen van de grote grazers naar hun zelfgegraven voorraadkelders te rollen.

Hier op de heide vinden insecten gelukkig nog een thuis. Maar er voltrekt zich een stille ramp. Wist je dat de afgelopen 30 jaar maar liefst 76% van de insectensoorten in Nederland verdween? Jij kunt Natuurmonumenten helpen het tij te keren. Maak van jouw tuin of balkon een thuis voor insecten. Kom in actie en vraag het gratis insecten-red-pakket aan>

De mestkever is een van de dieren die je op de heide tegenkomt
Dieren van de heide
Heideblauwtje
Dieren van de heide
Boomvalk
Dieren van de heide

3Zigzagpad naar het uitkijkpunt

Volg het zigzagpad omhoog en je zult rijkelijk beloond worden! Vanaf het uitkijkpunt heb je een schitterend uitzicht over de heide richting de Posbank. Natuurmonumenten heeft het speciale zigzagpad in 2019 aangelegd om zoveel mogelijk bezoekers van het uitzicht te laten genieten, ook zij die afhankelijk zijn van scootmobiel of (elektrische) rolstoel.

Het nieuwe zigzagpad in Nationaal Park Veluwezoom
Zigzagpad naar het uitkijkpunt

4Kraaijenberg

Na een pittig klimmetje ben je bovenop de Kraaijenberg gekomen. Je kunt hier even uitblazen op een van de bankjes en genieten van het fraaie uitzicht over de heideheuvels.

Herikhuizerveld
Kraaijenberg

5De Pos-bank

Hoogste punt van deze wandelroute is de Posbank. Dit monument is een in 1918 opgerichte stenen bank ter ere van G.A. Pos, de toenmalige leider van de ANWB. Pos liet vele Nederlanders de schoonheid van hun eigen land ervaren. En ook vandaag de dag is het uitzicht fenomenaal. Op heldere dagen kun je de heuvels van Montferland zien liggen.

Het monument, een bank genoemd naar Pos
De Pos-bank

6Waar komen die heuvels vandaan?

Voel je de heuvels al in je kuiten? Voor Nederlandse begrippen is hier veel reliëf. De laatste twee ijstijden hebben dit gebied ‘vormgegeven’. Zo'n 200.000 jaar geleden schoof het oprukkende ijspakket vanuit Scandinavië grote massa's grond en stenen voor zich uit. Na het smelten van het ijs bleven die als stuwwallen achter. Smeltwater en wind kregen vrij spel en sleten het landschap uit. De stuwwallen raakten bedekt met zand. Het grofste zand kwam terecht op de toppen en hellingen waar het het hardst waaide. In de luwten vielen juist de fijne lössbodemdeeltjes neer.

Herikhuizerveld
Waar komen die heuvels vandaan?

7Schietbergseweg

Na een flink stuk over de heide, kom je nu weer in het bos. Let even goed op het verkeer als je de Schietbergseweg oversteekt!

8Eindpunt

Je bent bijna terug bij het startpunt van de route, Bezoekerscentrum Veluwezoom. Geniet in het bezoekerscentrum na in de brasserie of neem een souvenir mee uit de winkel.

9Eindpunt

Je bent bijna aan het einde van de rondwandeling. Geniet nog even na bij een kopje koffie in Brasserie Veluwezoom of kijk nog even rond in het Bezoekerscentrum. Voor kinderen is er binnen een leuke educatieve speelplek (met ‘zwijnenkuil’) en buiten een spannende speeltuin. Voor meer routes, kijk verder op deze site of download de gratis route-app NatuurRoutes.

Eindpunt
Eindpunt
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.