Terug

Wandelroute Konikroute | Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Waar: Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Konikroute
2 uur 0
7.5 km
 • Honden niet toegestaan

Over de route

Deze afwisselende wandelroute neemt je in een kleine twee uur mee langs cultuurhistorie en door open bos en duin. Vanaf uitzichtpunt de Lichtbakkeet kun je een groot deel van het duingebied en de omgeving zien. Op de route loop je door de voormalige landgoederen Midden-Herenduin en Duin en Kruidberg; van oud bos naar open duin. Onderweg kom je in het landschap ook sporen van de Tweede Wereldoorlog tegen, zoals een tankgracht (onderdeel van de Atlantikwall).

 • De route is gemarkeerd met zwarte pijlen.
 • De beschrijving start vanaf de parkeerplaats bij de entree van Duin en Kruidberg, maar je kunt de route ook starten vanaf de entree Midden-Herenduin.

Waar kun je starten

stuivende duinen
Startpunt

Ingang Duin en Kruidberg

Wat kom je onderweg tegen?

Ontdek dood hout leeft!

1. Oud en jong bos

Dit deel van het bos is het oudste deel. De dikke bomen zijn hier vaak wel meer dan 100 jaar oud. Dode bomen laten we gewoon liggen. Veel insecten en paddenstoelen, maar ook mossen en korstmossen leven in en op het dode hout van de dikke stammen. Vogels en zoogdieren profiteren hier ook van, omdat er meer voedsel en dekking beschikbaar komt. Trek een stukje schors los en kijk welke beestjes je tegen komt!

Konikpaarden aan het werk

2. Konikpaarden

De konikpaarden helpen samen met Schotse hooglandrunderen en Shetlandpony’s om ruige grassen struiken in toom te houden. Doordat er erg weinig konijnen meer zijn na een aantal besmettelijke ziektes en er veel stikstof uit de lucht komt groeien ruige grassen, brandnetels en struiken erg hard. Ze overgroeien de kleine karakteristieke duinbloemen en kruiden. Natuurmonumenten zet de grote grazers in om het gras kort te houden en de groei van struiken af te remmen. Zie je de verschillen tussen waar veel gegraasd wordt en waar de dieren minder komen? Als je de grote grazers tegen komt geldt: afstand houden, met een boog erom heen. Nooit aaien of voeren.

Grote zaagbek bij de tankval

3. Tankgracht

De brede rechte sloot die je kruist, heeft een bijzonder verleden. Dit is een tankgracht, die de tanks van geallieerden moest tegenhouden in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). De bezetter had rond IJmuiden een sterke verdedigingslinie gebouwd, omdat de toegang tot het Noordzeekanaal erg belangrijk was. In het duingebied zijn restanten van deze Festung IJmuiden en de Atlantikwall bewaard gebleven. De Atlantikwall was een door de Duitse bezetter aangelegde verdedigingslinie, die zich uitstrekte over 2500 km kust van Noorwegen tot aan de Frans-Spaanse grens. Er liggen nog heel wat bunkers onder het zand verborgen. Deels zijn ze nu winterslaapplaats voor vleermuizen en het oude beton is groeiplaats van bijzondere mossen. De tankgracht zelf is nu een fijne plek voor watervogels: in de winter kun je hier grote zaagbekken zien en in de zomer dodaars, een kleine soort fuut.

Praktische informatie

 • Honden niet toegestaan

  Honden mogen niet mee in dit gebied.

 • Toegankelijkheid

  De route is niet geschikt voor gebruikers van een rolstoel of mensen die slecht ter been zijn.
 • Grote Grazers

  In een groot deel van het gebied lopen Schotse hooglandrunderen, konikpaarden en Shetlandpony's. Zij leven als in het wild en kunnen onvoorspelbaar reageren. Hou altijd ruim afstand, geniet van een afstandje.
  Ze kunnen goed voor zichzelf zorgen. Ze kennen het gebied goed en weten waar welk voedsel in welk seizoen te vinden is. De boswachters en door de verzorger houden de dieren goed in de gaten. Als een dier langere tijd alleen loopt of langere tijd mank loopt, wordt de situatie van het dier uitgebreid bekeken en kan er besloten worden het dier te vangen en uit het gebied te halen. Omdat dit voor de dieren zeer ingrijpend is, gebeurt dit alleen als het echt nodig is. Als er sneeuw of ijs is worden de dieren vaker gecontroleerd en wordt er gezorgd voor wakken. Bij een langdurige dikke sneeuwlaag kan worden overgegaan tot bijvoeren. Hou altijd ruim afstand, want voer kan tot onrust in een kudde leiden.
 • Werkschuur De Bosuil Nationaal Park Zuid Kennemerland

Meer routes in de buurt

Gezin wandelen door natuur

Wandelroute Koepelberg - Landgoed Duin en Kruidberg

Wandelroute Heerenduinen | Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelroute Heerenduinen | Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Speuren in de duinen - Landgoed Duin en Kruidberg

Speuren in de duinen - Landgoed Duin en Kruidberg

Fietsroute Zuid-Kennemerland

Fietsroute Zuid-Kennemerland

Trailrun Zuid-Kennemerland

Trailrun Zuid-Kennemerland

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

OERRR Op zoek naar diersporen met de boswachter
Nog 15 plekken beschikbaar!
Op pad met kinderen

Duindetective: speuren naar sporen (6+)

 • wo 5 apr, 14:00
 • Nationaal Park Zuid-Kennemerland
 • 30% ledenkorting
Nachtegalen avondwandeling Duin en Kruidberg
Nog 14 plekken beschikbaar!
Wandelen

Nachtegalen avondwandeling Midden-Herenduin

 • ma 1 mei 19:30
 • Nationaal Park Zuid-Kennemerland
 • 30% ledenkorting
Beter kiezen: coaching in het bos
Nog 12 plekken beschikbaar!

Beter kiezen: coaching in het bos

 • za 15 apr, 12:00
 • Nationaal Park Zuid-Kennemerland
 • 30% ledenkorting
Nacht van de nacht
Nog 12 plekken beschikbaar!
Wandelen

Nacht van de Nacht in Duin en Kruidberg

 • za 28 okt, 19:30
 • Nationaal Park Zuid-Kennemerland
 • 30% ledenkorting
Bekijk de agenda
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.