Wandelen

Wandelroute Koepelberg - Landgoed Duin en Kruidberg

  • Honden niet toegestaan
Wandelen

Wandelroute Koepelberg - Landgoed Duin en Kruidberg

Je wandelt over Landgoed Duin en Kruidberg. Vanaf de Koepelberg heb je uitzicht over het uitgestrekte duingebied. Op de speelweide kunnen kinderen lekker ravotten en hutten bouwen.

Deze wandeling voert je naar het topje van de Koepelberg. Geniet van het uitzicht over de duinen en het landgoed. Vroeger woonden hier rijke kooplieden uit Amsterdam. De eigenaren drukten hun stempel op het landgoed met een riant landhuis en een stijlvolle parktuin. Onderweg kom je ook langs een ijskelder en een kastanjelaantje uit die tijd. Sluit je wandeling af bij de brasserie in het landhuis van Duin en Kruidberg.

Landgoed Duin en Kruidberg maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Bij dit park horen ook de Kennemerduinen en landgoederen Midden-Herenduin, Koningshof en Kennemergaarde.

Deze wandelroute is gemarkeerd met groene pijltjes.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats bij Duin- en Kruidbergerweg 74
  • Duin- en Kruidbergerweg 74, 2071 LE Santpoort-Noord (NH)
  • Vanaf de A208 neem je afslag Santpoort. Je gaat richting Santpoort. Bij de rotonde rechtdoor, na 900 meter ligt het station aan je rechterhand. Sla rechtsaf het spoor over. Je rijdt nu op de Kennemergaardeweg, die later overgaat in de Duin- en Kruidbergerweg. Sla bij nummer 74 (2071 LE Santpoort-Noord) rechtsaf en volg de smalle weg naar de parkeerplaats van Duin en Kruidberg.

Praktisch

De route

 Startpunt

1Entree

Links van het informatiebord over Nationaal Park Zuid-Kennemerland zie je de stenen zuilen die vroeger bij de toegangsweg van het landgoed stonden. De naam ‘Duin en Kruidberg’ staat er in gegraveerd. Oorspronkelijk waren er twee landgoederen: Duin & Berg en Kruidberg. Halverwege de 19e eeuw zijn ze samengevoegd en kreeg het landgoed de naam Duin en Kruidberg. 

2Rododendrons

Onderweg zul je op verschillende plekken rododendrons tegenkomen. Die komen hier niet van nature voor, maar zijn zoals op vele landgoederen in Nederland aangeplant in vele kleuren en variëteiten.

3Theekoepel

Op deze plek stond vroeger een uitzichtkoepel, nu zie je hier alleen een bankje met seringen. De theekoepel uit 1898 is verdwenen, net als het uitzicht. De bomen zijn nu te hoog. Wat wel  gebleven is, is de toepasselijke naam voor deze hoge duintop, de Koepelberg.Het theekoepeltje is een van de gebouwen die de zeer vermogende eigenaar Jacob Cremer op het landgoed liet plaatsen. Hij kocht de buitenplaats in 1895 als zomerverblijf, maar vond het huis te klein en ouderwets voor permanente bewoning. In de periode 1907-1909 liet hij het oude landhuis afbreken en bouwde het huidige, zeer riante landhuis.

4Koepelberg

Dit is het nieuwe uitkijkpunt op de Koepelberg. Je hebt uitzicht over een groot deel van het duingebied, van Zandvoort tot aan IJmuiden. Je ziet het verschil tussen het natuurlijke bos met eiken, meidoorns, lijsterbes en grillige beuken en het parkachtige bos dichter bij het landhuis met rechte beuken, taxus en rododendrons.

5Dennen

Op het landgoed staan veel dennen. Die zijn aangeplant als hout voor in de mijnbouw. De bomen zijn echter nooit gekapt en gebruikt. Nu vormen de kleine dennenbosjes een bron van dennenappels voor eekhoorns en spechten.

6Beukenwortels

Als je het pad naar beneden volgt kun je goed zien hoeveel wortels een boom wel niet heeft. De beuken zijn hier laag en vertakt. Dat komt door de zilte zeewind, die de bladeren uitdroogt. Daardoor kan de boom niet verder groeien. Verder landinwaarts hebben de bomen minder last van de zeewind en zijn ze recht en hoog.

7Speelweide

Je bent nu bij de ingang van de speelweide. Hier kunnen kinderen spelen op het gras en hutten bouwen. Er staat een picknicktafel om even uit te rusten.

8Amerikaanse vogelkers

Langs dit pad zijn veel struiken en bomen van de Amerikaanse vogelkers weggezaagd. Deze uitheemse soort woekerde op steeds grotere schaal in duin en bos. Vanaf 2011 is Natuurmonumenten bezig om de Amerikaanse vogelkers weg te krijgen. Met een LIFE-subsidie vanuit de Europese Unie kon deze enorme klus worden uitgevoerd. Nu is het een kwestie van goed bijhouden zodat er niet opnieuw een plaag ontstaat. Vrijwilligers helpen Natuurmonumenten daarbij.

9Wijngaardslak

Onderweg kom je veel grote, witte en bruine slakken tegen. Het zijn wijngaardslakken. In Nederland zijn ze zeldzaam en daarom een beschermde soort. ‘s Winters verdwijnen ze onder de grond en metselen ze hun huisje dicht om zich te beschermen. Dankzij een soort antivries overleeft de slak de kou. In maart komen ze weer tevoorschijn om zich vol te vreten met algjes en planten. Wijngaardslakken kunnen wel 8 jaar oud worden. Hoe witter de slak, hoe ouder hij is.

10Dood hout

Tijdens deze wandeling zie je op veel plekken dood hout liggen. Dat doet Natuurmonumenten opzettelijk. Dieren vinden er beschutting en het dode hout trekt insecten aan, die weer als voedselbron dienen voor vogels. Ook paddenstoelen profiteren van het rottende hout. In de herfst zie je de mooiste paddenstoelen verschijnen, zoals de porseleinzwam en koraalzwammetjes. 

11Kastanjelaantje

Aan het begin van de zeeweg staan veel kastanjebomen. Dit is ook een overblijfsel van het landgoed Duin en Kuidberg. De entree van het gebied moest er mooi uitzien. Verder in het gebied is het steeds wilder en natuurlijker.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.