Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Koepelberg - Landgoed Duin en Kruidberg

Waar: Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Gezin wandelen door natuur
35 minuten
1,74 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Je wandelt over Landgoed Duin en Kruidberg. Vanaf de Koepelberg heb je uitzicht over het uitgestrekte duingebied. Op de speelweide kunnen kinderen lekker ravotten en hutten bouwen.

Deze wandeling voert je naar het topje van de Koepelberg. Geniet van het uitzicht over de duinen en het landgoed. Vroeger woonden hier rijke kooplieden uit Amsterdam. De eigenaren drukten hun stempel op het landgoed met een riant landhuis en een stijlvolle parktuin. Onderweg kom je ook langs een ijskelder en een kastanjelaantje uit die tijd. Sluit je wandeling af bij de brasserie in het landhuis van Duin en Kruidberg.

Landgoed Duin en Kruidberg maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Bij dit park horen ook de Kennemerduinen en landgoederen Midden-Herenduin, Koningshof en Kennemergaarde.

  • Deze wandelroute is gemarkeerd met groene pijltjes.

Waar kun je starten

Nationaal Park Zuid-Kennemerland duinen

Wat kom je onderweg tegen?

1. Entree

Links van het informatiebord over Nationaal Park Zuid-Kennemerland zie je de stenen zuilen die vroeger bij de toegangsweg van het landgoed stonden. De naam ‘Duin en Kruidberg’ staat er in gegraveerd. Oorspronkelijk waren er twee landgoederen: Duin & Berg en Kruidberg. Halverwege de 19e eeuw zijn ze samengevoegd en kreeg het landgoed de naam Duin en Kruidberg. 

2. Rododendrons

Onderweg zul je op verschillende plekken rododendrons tegenkomen. Die komen hier niet van nature voor, maar zijn zoals op vele landgoederen in Nederland aangeplant in vele kleuren en variëteiten.

3. Theekoepel

Op deze plek stond vroeger een uitzichtkoepel, nu zie je hier alleen een bankje met seringen. De theekoepel uit 1898 is verdwenen, net als het uitzicht. De bomen zijn nu te hoog. Wat wel  gebleven is, is de toepasselijke naam voor deze hoge duintop, de Koepelberg. Het theekoepeltje is een van de gebouwen die de zeer vermogende eigenaar Jacob Cremer op het landgoed liet plaatsen. Hij kocht de buitenplaats in 1895 als zomerverblijf, maar vond het huis te klein en ouderwets voor permanente bewoning. In de periode 1907-1909 liet hij het oude landhuis afbreken en bouwde het huidige, zeer riante landhuis.

Praktische informatie

  • Brasserie DenK

  • Brasserie Hoeve Duin en Kruidberg

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda