Word lid
Wandelen

Wandelroute Koepelberg - Landgoed Duin en Kruidberg

Wandelroute Koepelberg - Landgoed Duin en Kruidberg

1.74 km

Waar

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelen

Wandelroute Koepelberg - Landgoed Duin en Kruidberg

Je wandelt over Landgoed Duin en Kruidberg. Vanaf de Koepelberg heb je uitzicht over het uitgestrekte duingebied. Op de speelweide kunnen kinderen lekker ravotten en hutten bouwen.

Deze wandeling voert je naar het topje van de Koepelberg. Geniet van het uitzicht over de duinen en het landgoed. Vroeger woonden hier rijke kooplieden uit Amsterdam. De eigenaren drukten hun stempel op het landgoed met een riant landhuis en een stijlvolle parktuin. Onderweg kom je ook langs een ijskelder en een kastanjelaantje uit die tijd. Sluit je wandeling af bij de brasserie in het landhuis van Duin en Kruidberg.

Landgoed Duin en Kruidberg maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Bij dit park horen ook de Kennemerduinen en landgoederen Midden-Herenduin, Koningshof en Kennemergaarde.

Deze wandelroute is gemarkeerd met groene pijltjes.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Parkeerplaats bij Duin- en Kruidbergerweg 74: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Vanaf de A208 neem je afslag Santpoort. Je gaat richting Santpoort. Bij de rotonde rechtdoor, na 900 meter ligt het station aan je rechterhand. Sla rechtsaf het spoor over. Je rijdt nu op de Kennemergaardeweg, die later overgaat in de Duin- en Kruidbergerweg. Sla bij nummer 74 (2071 LE Santpoort-Noord) rechtsaf en volg de smalle weg naar de parkeerplaats van Duin en Kruidberg.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Wanneer je met de trein uit de richting Amsterdam aankomt op station Santpoort-Noord wandel je via de tunnel onder het spoor door naar het andere perron (aankomst uit de richting Uitgeest). Je loopt het perron over en neemt het voetpad rechts het perron af. Aan het einde van dit pad rechts. Bij manege ‘Kennemergaarde’ linksaf. Je loopt rechtdoor over een geasfalteerde laan. Aan het einde van de laan linksaf langs de Duin- en Kruidbergerweg. Sla bij Duin- en Kruidbergerweg nr. 74 rechtsaf en volg de smalle weg naar de parkeerplaats.

De route

 Startpunt

Nationaal Park Zuid-Kennemerland Parkeerplaats bij Duin- en Kruidbergerweg 74

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wat wij hier doen

Stuivende duinen

In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zorgt Natuurmonumenten er samen met de andere beheerders voor dat de wind vrij spel houdt in het duin. Dat eeuwenoude spel is door luchtvervuiling verstoord. Snelgroeiende grassen krijgen hierdoor de overhand, ten koste van allerlei bijzondere duinplanten en dieren. Om weer openheid te scheppen helpen Schotse hooglanders, konikpaarden en shetlandpony’s mee. Met hun graaswerk en zware hoeven creëren ze openheid. Kom je een grote grazer tegen? Houd dan afstand, en voer of aai ze niet. In grote delen van het gebied hebben we vegetatie verwijderd. Zo kan het zand weer stuiven. In de zeereep zijn sleuven gegraven waar de wind vanaf het strand doorheen kan waaien, met prachtige nieuwe stuifduinen als resultaat. Stuivende duinen brengen leven in het duin. Het kalkrijke zand helpt duinbloemen, en daarmee insecten en vogels.

Help mee de duinen te beschermen
1.74 km

Wandelroute Koepelberg - Landgoed Duin en Kruidberg