Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bosuilen te horen rond de Nieuwkoopse Plassen

23 januari 2017 | Natascha Hokke

Rond de Nieuwkoopse Plassen kun je nu een roep horen die zo uit een horrorfilm lijkt te komen. De bosuilen zijn namelijk aan het baltsen!

Bosuilen te horen rond de Nieuwkoopse Plassen

Aangepast aan de Nieuwkoopse Plassen

Bosuilen zijn een van de eerste vogels van het jaar die gaan broeden. Ze broeden van februari tot juni op ongeveer drie tot vier eieren. Bosuilen leven is loofbossen en ze broeden vaak in de holtes van hoge bomen. Boswachter van Natuurmonumenten Martijn van Schie vertelt: “In de Nieuwkoopse Plassen broeden ze, anders dan in andere natuurgebieden, vaak in kleine holle knotbomen. Ze zijn goed aangepast!”

Dier van de nacht

Bosuilen zijn alleen ’s nachts actief. Het leven van de bosuil is dan ook compleet aangepast aan het donker. Bij het kleinste spoortje maanlicht kunnen ze prima zien. De fijn gewimperde vleugelrand maakt dat ze geruisloos door de lucht vliegen.

Spookachtige roep

Maar als ze overdag slapen en ’s nachts bijna onzichtbaar op jacht gaan, hoe kun je dan een bosuil herkennen? “Je weet of er een bosuil in de buurt is door de spookachtige roep van de mannetjes. Deze roep wordt vaak met een ijselijke kreet beantwoord door een vrouwtje”, aldus boswachter Martijn van Schie. Luister hier de roep van de bosuil.

Tip van de boswachter

Boswachter Martijn van Schie: “Wil je de mystieke roep van de bosuil horen? Wacht dan eens tot na zonsondergang. Als je in de vroege nacht (tussen 19.00 en 20.00 uur) de Hollandsekade afloopt, kun je er zomaar twee tegenkomen.”

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter