Ga direct naar inhoud
Nieuws

Genomineerden Otter Challenge bekend

04 maart 2015 | Natascha Hokke

1000 otters in 2020, dat is de Otter Challenge. Ideeën om dit resultaat te behalen en de otter helpen om te overleven in ons land konden ingediend worden op het online platform www.otterchallenge.nl. Op donderdag 26 februari ging de jury in beraad en heeft uit 15 ideeën de vijf meest veelbelovende plannen gekozen!

Genomineerden Otter Challenge bekend

De genomineerden

Welk plan gaat uiteindelijk ook gerealiseerd worden? Welke winnaar gaat samen met otterexpert Addy de Jongh op otterexpeditie op de Shetland Islands? Hieronder een overzicht van de finalisten:

Otter- en wetlandpark

Hoe kan het nou dat in een waterland als Nederland, er nog geen wetlandpark bestaat? In andere Europese landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje komen jaarlijks duizenden toeristen op deze parken af. Goed om hier in Nederland ook ruimte voor te maken, en al helemaal omdat een dergelijk park een prima leefgebied biedt voor onze otter.

Afgelopen maand hebben de idee-eigenaren achter SOS Otter Adventure en de Otterexpress de samenwerking opgezocht met- en zich aangesloten bij het otter-en wetlandpark. Dit maakt het idee nog sterker, aldus de jury. Er zal een flinke investering benodigd zijn om dit plan te realiseren, goed om snel op zoek te gaan naar een zakelijk partner!

Lees meer over dit plan

Visteelt in natuurlijke visvijvers

Het Nederlandse natuurlandschap is versnipperd door wegen en bebouwing. De natuurlijke visvijvers moeten een waterrijke verbindingszone tussen versnipperde natuurgebieden gaan vormen waar de otter zich veilig kan verplaatsen zonder wegen te hoeven passeren.

Ook maken de nieuwe waterlinies het mogelijk hier zoetwatervis te kweken voor consumptie, iets dat in Oost Europa al sinds 1500 gebeurt. Naast het verkopen van zoetwatervis lokken de visvijvers sportvissers, natuurliefhebbers en andere vrijetijdsbesteders.

Lees meer over dit plan

Blauw-groene delta in de put van Brabant

De otter staat inmiddels al aan de deur van de Groene Delta bij Den Bosch. Om te zorgen voor een hartelijk ontvangst, moet dit gebied eerst omgevormd worden tot een Blauw-groene delta, waarin de otter zich veilig kan settelen.

Volgens de jury heeft de idee-eigenaar het plan ecologisch goed onderbouwd en creeert het grote habitat. We zijn benieuwd naar de volgende stappen. Vanaf wanneer mogen wij ons verheugen op een Brabantse otter?

Lees meer over dit plan

Publiek-private financiering van infrastructurele maatregelen

Eind vorig jaar werd de overheid verantwoordelijk gesteld voor het oplossen van 79 knelpunten. Zijn hier wel voldoende financiele middelen voor in tijden van crisis? Andy Palmen heeft een slimme manier bedacht om aan financiering te komen en wil partnerships opbouwen met autoverzekeraars. Jaarlijks gaat er in Nederland 4,5 miljard euro om in deze markt.

Als een autoverzekering per klant een gedeelte van de winst zou afstaan aan investeringen in infrastructurele maatregelen voor de otter, zou je heel goed aan het benodigde bedrag kunnen komen. De overheid kan deze maatregelen in termijnen afbetalen, zodat zij niet direct voor een gigantische investering komt te staan.

Een “wildlife friendly” verzekering, dat zou nog eens mooi zijn. Als verzekeraars mee gaan betalen aan faunapassages werken zij direct mee aan het voorkomen van (schade door) wildaanrijdingen. Voorkomen is beter dan genezen!

Lees meer over dit plan

Ottersafe, de faunasafe ottereditie

Eerder ontwikkelde Volkerrail al de faunasafe: een ecopassage met een wildrooster. Thomas Arts maakte samen met zijn team aanpassingen die de passage zeer geschikt maakt voor de otter, vandaar de naam Ottersafe. Deze oplossing voorkomt dat otters de weg over moeten wanneer zij zich verspreiden over de natuurgebieden in Nederland.

Hoe we dat allemaal moeten gaan betalen? Financiering voor de tunnels geschiedt via de natuurcompensatieregeling vanuit de overheid. Deze regeling is in leven gebracht vanwege onze uitbreiding als mens die ten koste gaat van natuur en dier.

Lees meer over dit plan

Wordt vervolgd!

De komende maand worden de idee-eigenaren voorbereid op hun pitch die zij houden op 25 maart. Hiervoor krijgen ze training van een professionele pitchtrainer op woensdag 11 maart. Houd vooral de Otter Challenge in de gaten voor meer updates!

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter