Ga direct naar inhoud
Nieuws

Majestueuze visarenden cirkelen boven Nieuwkoopse Plassen

01 oktober 2015 | Natascha Hokke

Het is geen uit de kluiten gewassen buizerd, en ook geen bruine kiekendief. Nee, je hebt nu echt een goede kans om een visarend boven de Nieuwkoopse Plassen te spotten! Je kans is verdubbeld omdat er twee rondvliegen in het natuurgebied.

Majestueuze visarenden cirkelen boven Nieuwkoopse Plassen

Boswachter van Natuurmonumenten Martijn van Schie: “Eind augustus zag ik al een visarend boven de Nieuwkoopse Plassen. Een maand later blijkt het dat ze het hier nog steeds naar hun zin hebben. Deze week zijn er veel meldingen geweest van iemand die deze roofvogel heeft gespot.”

Spectaculaire jacht

De jacht van de visarend is spectaculair om te zien. Net als de torenvalk bidt de visarend - in dit geval boven het water - om zijn prooi op te sporen. Wanneer de vogel een vis in het zicht heeft, maakt hij een duikvlucht en pakt met zijn klauwen de vis uit het water. Onder de poten heeft hij kleine stekels zodat de prooi niet wegglipt. De visarend kan zijn prooi vasthouden zonder energie te verspillen doordat er een slot in de gewrichten van de poten zit. “De andere kant van het verhaal is dat er af en toe wel eens een visarend verdrinkt wanneer hij een te grote vis vangt en deze niet meer kan loslaten”, aldus boswachter Martijn.

placeholder

Fotograaf: Ton Heekelaar Bron: Natuurmonumenten

Opvetten in de Nieuwkoopse Plassen

De visarend komt naar de Nieuwkoopse Plassen om op te vetten voor de lange reis naar de overwintergebieden in het zuiden. “Door de goede waterkwaliteit en de grote aantallen vis kan een visarend zich behoorlijk tegoed doen in het plassengebied.”

Opvallend is dat de visarend zich de laatste jaren steeds vroeger laat zien in Nederland. Dit roept de vraag op of Nederland een zomergebied is geworden voor deze roofvogel. Het zou dan zelfs kunnen dat de visarend poogt te broeden.

Visarend zien?

Vanaf de uitkijktoren aan de Hollandsekade heb je kans om de visarend te zien vliegen. Door zijn witte onderkant en geknikte vleugels is de vogel goed te herkennen. Het uitstapje naar de uitkijktoren is prima te combineren met een wandeling door Lusthof De Haeck.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter