Ga direct naar inhoud
Nieuws

Meer ruimte voor zonnedauw in de Nieuwkoopse Plassen

30 april 2019 | Natascha Hokke

Een deel van de Nieuwkoopse Plassen heeft een flinke opknapbeurt gehad. Grote drijvende kraanmachines hebben de afgelopen maanden het natuurgebied een facelift gegeven. Van enkele rietlanden is de droge bovenlaag geschraapt. En randen van moerasbosjes zijn verwijderd om meer licht in de sloten te laten vallen. Dit alles om ruimte te geven aan onder andere het zeldzame ronde zonnedauw.

Zeldzame ronde zonnedauw

Projectleider Stefan Soede van Natuurmonumenten is tevreden: “De Nieuwkoopse Plassen kenmerkt zich door de kwetsbare soorten die hier een thuis vinden. Door de grote hoeveelheid stikstof die neerdaalt in het gebied, verdwijnen deze. De schade hiervan hebben we weer tijdelijk kunnen herstellen.” 

Stikstof

De Nieuwkoopse Plassen zijn van grote Europese waarde. Het is zelfs een Natura 2000 (Europees beschermd) gebied. In het gebied komen bijzondere planten en dieren voor die speciale bescherming genieten. De stikstof die uitgestoten wordt door de landbouw, industrie en verkeer, valt neer in het natuurgebied en is een voedingsstof (vermesting) voor de bodem. En dit terwijl de kwetsbare en zeldzame soorten juist baat hebben bij een voedselarm Nieuwkoopse Plassengebied. Veelvoorkomende planten en bomen groeien sneller en kwetsbare soorten, zoals blauwe knoop en de vleesetende ronde zonnedauw worden verdrongen. Om het leefgebied van kwetsbare plant- en diersoorten te beschermen is het landelijke Programma Aanpak Stikstof (PAS) ontwikkeld. Dit programma, betaald door de provincies en centrale overheid, maakte deze werkzaamheden mogelijk.

Kijk hier wat de werkzaamheden in de Nieuwkoopse Plassen zijn.

Werk

Een deel van het werk was het verwijderen van de bovenste laag (plaggen) van de bodem van het rietland. In de loop der jaren is die bodem steeds hoger komen te liggen en werd daardoor steeds droger. Soorten als het vleesetende ronde zonnedauw verdwenen langzaam. Door de bovenste laag eraf te plaggen, wordt de bodem weer vochtiger en krijgen de zeldzame soorten weer een kans. Soede: “De drijvende kranen konden vanaf zowel het land als het water die bovenlaag eraf schrapen en in een shredder gooien. Deze verpompte het naar een ander gedeelte van de Nieuwkoopse Plassen, welke juist opgehoogd moest worden.”

Waterking aan het werk in de Nieuwkoopse Plassen

Varen

Het broedseizoen is begonnen en daarmee start ook het recreatieseizoen in de Nieuwkoopse Plassen.

“Al varend door het gebied zie je al bijna niets meer van de werkzaamheden. Binnen enkele weken zullen de rietlanden weer groen zijn en zingen de vogels tussen de bloemen”, aldus projectleider Stefan Soede.

De projectleider heeft nog wel een tip voor de mensen die eropuit willen en kijken naar het resultaat. Huur een kano en vaar bijvoorbeeld de rode kanoroute. Met je neus op het water zie je de mooiste dingen, het is één van de mooiste manieren van recreëren in dit gebied.”

Wil je een keer mee met een vaartocht over de Nieuwkoopse Plassen? Kijk hier voor de agenda >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter