Ga direct naar inhoud
Nieuws

Op beeld: Nieuwkoopse boommarter verhuist jongen via boom

19 juni 2020 | Juriaan van Leeuwen

Een van de wildcamera’s van Natuurmonumenten in de Nieuwkoopse Plassen heeft een moeder boommarter met drie jongen vastgelegd. Op de video is te zien hoe zij met de nodige klimvaardigheid en souplesse haar jongen één voor één via een boom veilig naar de overkant van de sloot brengt. Boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten is opgetogen: “Dit is toch ontzettend gaaf! Het is alsof je naar een natuurdocumentaire zit te kijken. Het enige wat ontbreekt is de stem van David Attenborough.”

Boommarter

Langzame opmars

De soort komt tegenwoordig steeds meer voor in Nederland, vooral in de bossen. De boommarter was vroeger door de jacht erg bedreigd maar wordt tegenwoordig beschermd en de aantallen stijgen gestaag. De boommarter is sinds 2014 een redelijk nieuwe soort in de Nieuwkoopse Plassen. Er is steeds meer beeldbewijs dat de boomklauteraar zich voortplant in de Nieuwkoopse Plassen. Boswachter Martijn vertelt: “Ieder jaar worden er waarschijnlijk jongen geboren. Blijkbaar is het bos in dit moerasgebied voldoende voor de boommarter om zichzelf te onderhouden”.

Boommarter

Een van de vijf marterachtige

De boommarter is een van de vijf marterachtigen van de Nieuwkoopse Plassen. De wezel, boommarter, hermelijn, bunzing én otter laten zich allemaal van hun beste kant zien op de wildcamera’s. Het zijn erg schuwe beesten en je ziet ze meestal niet overdag. Boswachter Martijn vertelt: “Boommarters zijn roofdieren die erg goed kunnen jagen. Met hun donzige vacht, lange lichaam en korte pootjes zien ze er misschien aaibaar uit, maar ze hebben ook een stel scherpe tanden.” De boommarter die gemakkelijk door bomen manoeuvreert en sprongen door de lucht kan maken, heeft een menu van vogels, eieren, bessen en vruchten.

Verkeer grootste vijand

De grootste vijand voor dit donzige roofdier is de mens. Verkeer is de allergrootste doodsoorzaak van de zoogdieren. Boswachter Martijn: “Een reden waarom de boommarter het goed lijkt te doen in de Nieuwkoopse Plassen is dat er weinig wegen dwars door het gebied lopen. Dat maakt het gewoon een erg fijn gebied voor de boommarter.”

Het filmpje van de boommarter is te zien op Facebook Nieuwkoopse Plassen.

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter