Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tweede otter in korte tijd verkeersslachtoffer bij Nieuwkoopse Plassen

18 april 2019 | Natascha Hokke

In slechts drie weken tijd is er een tweede otter doodgereden op de Ziendeweg naast de Nieuwkoopse Plassen. Muskusrattenvangers vonden het volwassen mannetje in de berm bij Aarlanderveen. Eind maart was een gezond vrouwtje het slachtoffer. Boswachter Martijn van Schie: “Dit heeft een enorme weerslag op de populatie in de Nieuwkoopse Plassen. Dit is desastreus.”

Dode otter aan de Ziendeweg bij Nieuwkoopse Plassen

Impact elke dode otter gigantisch

De impact van elke dode otter is gigantisch. “Op 24 maart is misschien wel 10% van alle otters rond de Nieuwkoopse Plassen doodgereden. Slechts drie weken later, op 18 april 2019, is dat dan 20%”, zegt de boswachter van Natuurmonumenten ontstemd.

Lees hier het eerdere nieuwsbericht over het doodgereden mannetje >>

Verkeersknelpunten

Sinds de otter in 2014 voor het eerst weer in de Nieuwkoopse Plassen is waargenomen, werd ook duidelijk dat er twee belangrijke verkeersknelpunten rond het Nieuwkoopse Plassengebied waren:

  • De Uitweg bij Woerdense Verlaat
  • Ziendeweg tussen Nieuwkoop en Zwammerdam

Inmiddels heeft de Provincie Zuid-Holland de hele Uitweg afgerasterd en zijn er passages onder de weg door aangelegd. Tot op heden zijn hier geen slachtoffers gevallen.

“Actieplan is harder nodig dan ooit!”

Wethouder Maat (gemeente Alphen aan den Rijn) heeft na het doodrijden van het vrouwtje eind maart aangegeven dat hij ook op korte termijn maatregelen wil nemen. Van Schie: “Niet de hele Ziende hoeft te worden afgerasterd en ondertunneld. Als de gemeente de kruisingen met de grote watergangen otterproof maakt, is dat al fantastisch voor de otter.”

Er is intensief contact tussen gemeente en de boswachters van Natuurmonumenten en er wordt gewerkt aan een plan. “Naar verwachting ligt er in mei een actieplan dat nu harder nodig is dan ooit”, zegt boswachter Martijn van Schie.

Otter

Belangrijke kraamkamer

Otterspeurder bij Natuurmonumenten Hans Blom is enorm bedroefd om het nieuws. “De Nieuwkoopse Plassen zijn een belangrijke kraamkamer voor de otters in de provincie Zuid-Holland. Al een aantal keer zijn hier jonge ottergezinnen op beeld vastgelegd. Het verkeer damt een florerende populatie wel drastisch in.” Helaas vallen er meer verkeerslachtoffers dan ooit. “Er is gebleken dat afgelopen jaar landelijk al 100 otters doodgereden zijn in het verkeer, op een populatie van 275 dieren. Dat is immens!”

Hans Blom met otter

Hans Blom met het eerder doodgereden mannetje

Verder onderzoek

Op dit moment ligt de mannetjesotter in de vriezer bij de boswachters van Natuurmonumenten. Binnenkort gaat hij naar de Wageningen-universiteit voor verder onderzoek. “Het vrouwtje achterna”, zegt Hans Blom. Dan wordt er gekeken naar het DNA om te kijken wat de achtergrond van de gesneuvelde otter is.

Toekomst van de otter

Van Schie is na dit droevige nieuws toch positief gestemd over de toekomst van de otter in het Groene Hart. “Het dier hoort niet alleen in de Nieuwkoopse Plassen, het hoort echt thuis in het hele veenweidegebied. Jonge dieren zoeken een eigen territorium en gaan reizen. Daarbij kruisen ze vele wegen. Ik vertrouw erop dat overheden hun verantwoordelijkheid nemen. Toen de eerste ottersporen in de gemeente Alphen aan den Rijn gevonden werden, werd er vanuit de gemeenteraad zeer positief gereageerd. Dus ik ben nu ook positief dat er daadwerkelijk actie ondernomen wordt.”

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter