Velduilen in de Kadelanden bij Bodegraven
Het zijn van die geluksmomenten die je als boswachter af en toe hebt. Dirk Kunst, boswachter Nieuwkoopse Plassen bij Natuurmonumenten, zag drie velduilen tegelijk opvliegen in het natuurgebied de Kadelanden bij Bodegraven.
Muizen
Het is bijzonder, maar niet verrassend dat boswachter Dirk de uilen juist op deze locatie zag. Twee kleine stukjes grasland in de polder zijn een aantal jaar geleden afgeplagd om te kijken hoe zich dat zou ontwikkelen. Dat betekent dat de bovenste laag grond, die door bemesting te voedselrijk is, is afgegraven. Doordat de bodem voedselarmer wordt, krijgen bijzondere planten weer een kans. Er groeit niet alleen maar gras, maar ook veel meer andere kruiden en bloemen. De variatie aan planten en bloemen bieden geschikte schuilplaatsen voor bijvoorbeeld muizen. “En laten muizen nu het voornaamste voedsel zijn voor de velduil!”
Jager op klaarlichte dag
De velduilen die nu in Nederland te zien zijn, broeden in Scandinavië. Ze zijn niet heel trouw aan de locatie waar ze heen gaan. Ze zwerven door het land, op zoek naar locaties waar voldoende voedsel is. De variatie in het land geeft muizen een veiliger gevoel, maar biedt toch niet voldoende bescherming om te ontkomen aan de velduil. Die is overdag actief en kan ze in het hooiland prima zien lopen. De gele ogen van de velduil verraden dat ie overdag jaagt, in tegenstelling tot de meeste andere uilen die donkere ogen hebben.
Velduil spotten
Geluk, dat is wat je nodig hebt om velduilen te spotten. Rondom de Nieuwkoopse Plassen zijn geen plekken waar je gegarandeerd de velduil kunt zien. Op plaatsen waar veel muizen zitten, zoals ruigere graslanden, heb je kans om de velduil in het veld of op een paaltje te zien zitten. Dus houd je ogen open en heb geduld!
De wandel- en fietsroutes van Natuurmonumenten helpen je op weg. Kijk hier voor de route door het Nieuwkoopse plassengebied