Ga direct naar inhoud
Terug

Paddenstoelenroute door Lusthof de Haeck, Nieuwkoopse Plassen

Waar: Nieuwkoopse Plassen

Paddenstoelenroute door Lusthof de Haeck, Nieuwkoopse Plassen
1 uur 6
3,3 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Lusthof de Haeck is in het najaar één groot paddenstoelenparadijs! Er groeien hier zoveel paddenstoelen in alle soorten, maten, kleuren en vormen. Aan de hand van deze wandelroute ontdek je dit sprookjesachtige bosgebied bij de Nieuwkoopse Plassen.

Deze wandelroute laat je kennis maken met een aantal paddenstoelensoorten die in Lusthof de Haeck groeien. Het is niet te voorspellen waar de paddenstoelen precies groeien, dus houd je ogen goed open, maar blijf wel op het wandelpad.

Afwisselend wandelbos

Lusthof de Haeck is ooit aangelegd als privé jacht- en visgebied van dr. W.H. Teupken. Dit oude gecultiveerde natuurgebiedje is in de tijd veranderd in een afwisselend wandelbos.

Heb je zin om in een ander seizoen door Lusthof de Haeck te wandelen? Kijk hier voor de algemene wandelroute.

Waar kun je starten

Nieuwkoopse Plassen
Startpunt

Werkschuur de Kievit

Wat kom je onderweg tegen?

Malta
Malta

1. Malta

Aan je linkerhand zie je Malta. Een klein bosgebied waar je over smalle wandelpaden wandelt en uitzicht hebt op de Nieuwkoopse Plassen. Het bosje zit vol met vinken, spechten en hazen. Ook hier kom je in de herfst verschillende soorten paddenstoelen tegen!

Vormen & kleuren
Vormen & kleuren

2. Vormen & kleuren

Wat zo bijzonder is aan al die paddenstoelen, zwammen en schimmels is dat ze er vaak compleet verschillend, of juist bijna hetzelfde er uitzien. De één is felgekleurd, de ander gaat op in de omgeving. De ene paddenstoel groeit graag op de grond, terwijl de honingzwam leeft in de wortels van bomen.

Winterdonsvoetje

3. Winterdonsvoetje

Je zou misschien denken dat paddenstoelen alleen in het najaar groeien. Maar ook paddenstoelen hebben voorkeur. Zo groeit de een al in de nazomer, het winterdonsvoetje groeit, zoals de naam al zegt, pas later in het jaar. Tussen oktober en januari verschijnt deze paddenstoel op plekken waar geen begroeiing staat.

Praktische informatie

  • Honden welkom, mits aan de lijn

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes