Ga direct naar inhoud
Terug

Lange historische polderwandeling vanaf Buitenplaats De Tempel, tussen Rotterdam en Delft

Waar: Polder Schieveen

Natuurwerkdag: Landgoed de Tempel, Oud-Overschie
8 uur 0
24 km
 • Honden niet toegestaan

Over de route

Een stevige wandeling tussen heden en verleden, dat biedt deze lange historische polderwandeling tussen Rotterdam en Delft! Laat je meevoeren door de rijke geschiedenis van de Hollandse polders, afgewisseld met hedendaagse kunst.

De wandeling begint op Buitenplaats De Tempel. Hoewel De Tempel een totaal andere sfeer ademt dan het omliggende boerenland, heeft het een sterke verbinding met het polderlandschap. Al snel wandel je de polder in, klim je over hekken, wandel je tussen de koeien en vogels en langs langgerekte slotenpatronen. Her en der zie je de sporen uit het verleden in het landschap. Cultureel erfgoed bestaat dan ook niet alleen uit stenen gebouwen. Veel van onze geschiedenis kun je herkennen in het landschap van vandaag de dag.

24 kilometer!

Wandel door dit historische cultuurlandschap: vanaf het Rotterdamse Buitenplaats De Tempel helemaal naar Delft, over de Schie en dan richting Oud-Overschie weer terug. Deze polderwandeling is maar liefst 24 kilometer. En dat is bijzonder lang, zeker in een omgeving waar snelweg, vliegveld en bebouwing nooit ver weg zijn.

Natuurlijk kun je de wandeling ook in delen lopen. Onderweg tref je punten waar je even kunt rusten, bijvoorbeeld om te eten en drinken. Dit kan bij Art Centre Delft van juli tot september.

Om dit mogelijk te maken, werken verschillende partijen aan deze route: boer Arie en zijn zoon Bas van den Berg van Hoeve Ackerdijk, begraafplaats Hofwijk, Art Centre Delft en de boswachters van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De route loopt een stukje Delft in, zodat je de Schie over kunt steken.

Broedseizoen?

In het broedseizoen (van 15 maart tot 15 juni) is het boerenpad door het land van boer Van den Berg afgesloten om de rust voor de zeldzame weidevogels te bewaren. Graag bieden de boswachters een alternatieve wandelroute, kijk hier voor de route in het broedseizoen.

Volg de witte route

Deze wandelroute is het eerste gedeelte (over De Tempel, door de weilanden, over Hofwijk en door de weilanden naar de hoge brug) bewegwijzerd met witte routepaaltjes. Hierna raden we aan om de route te vervolgen via de kaart op deze pagina.

Openingstijden Hofwijk

De wandeling gaat over begraafplaats Hofwijk, deze is alleen toegankelijk van 10:00 uur tot 16:00 (zon- en feestdagen vanaf 10:00). In de zomermaanden juni, juli en augustus is Hofwijk open tot 20:00 uur.

Is het hek naar Hofwijk toch dicht? Vervolg je weg dan via de Delftweg en sla rechtsaf het Zwethpad in om de route te vervolgen.

Tip van boer en boswachter

 • De wandelroute gaat door weilanden en over openbare wegen. Het is aan te raden om stevig schoeisel te dragen en in de winter zelfs laarzen. De hekken in de polders kunnen niet geopend worden, maar hebben een overstapje. De wandeling is voor mensen die goed ter been zijn.
 • Deze wandeling voert door weilanden waar koeien staan. De uitwerpselen van honden kunnen miskramen veroorzaken bij koeien. Daarom zijn honden niet toegestaan.
 • Parkeren op Buitenplaats De Tempel is gratis voor leden. Neem je ledenpas mee. Hoe werkt het? Kijk hier voor meer informatie.

Waar kun je starten

Parkeren op Buitenplaats De Tempel
Vanaf de A13 of via de West-Abtspolderseweg in Rotterdam rijd je zo richting de parkeerplaats van Buitenplaats De Tempel. Al direct zie je de slagbomen. Deze openen meteen. Je ontvangt geen uitrijdkaart en iedereen kan binnen een kwartier gratis uitrijden. Leden en vrijwilligers van de vereniging parkeren gratis.

  Wat kom je onderweg tegen?

  Natuurwerkdag: Landgoed de Tempel, Oud-Overschie
  Bruggen op De Tempel

  1. Welkom op Buitenplaats De Tempel

  We starten de wandeling op Buitenplaats De Tempel en Nieuw Rhodenrijs. Dit zijn een van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam. Beide zijn gesticht om de onrustige stad te ontvluchten: De Tempel in de 18e eeuw en Nieuw Rhodenrijs in de 20e eeuw. Ook nu kom je hier bij van de drukte van alledag.

  De Tempel is een kenmerkend voorbeeld van een vroeg achttiende-eeuwse buitenplaats in classicistische aanleg met geometrische tuin, waarmee de eigenaar – in dit geval de burgemeester van de Rotterdam - zijn status uitdrukte. Restanten van de oorspronkelijke aanleg, met waterwerken en tuinbeelden, zijn bewaard gebleven.

  Polderwandeling Poldertje Buitenplaats De Tempel
  Dotterbloemen

  2. Het poldertje

  Waar De Tempel één en al allure en status uitstraalt, ademt het natuurpoldertje een meer ongedwongen sfeer uit. Het struinpad voert je langs dotterbloemen, slotenpatronen en grasland. Dit poldertje hoorde niet bij de oorspronkelijke aanleg van de buitenplaats. Wel is het een mooie verwijzing naar het vervenings- en ontginningsverleden in de regio. Het volgende punt vertelt je hier meer over!

  Polderwandeling steen Oude Tempel

  3. De Tempel en het omliggende polderlandschap

  De Tempel heeft een totaal andere sfeer dan het omliggende boerenland. Toch heeft deze buitenplaats een sterke verbinding met het polderlandschap. De Tempel heeft namelijk niet altijd pal aan De Schie gelegen. Eerder lag ‘hoge heerlijkheid De Tempel’ in wat nu de Zuidpolder bij Rodenrijs is. De toenmalige eigenaar, burgermeester van Rotterdam Johan van der Hoeven, begon daar met het winnen van turf in de veengronden. Dit zorgde in die tijd voor goede inkomsten, maar daardoor verdween het land onder water. De naam ‘De Tempel’ en ‘heerlijke rechten’ werden in 1715 naar zijn boerderij Berkeloord aan de Schie verplaatst. Met het geld van de vervening legde Van der Hoeven tuinen met lanen en vijvers met fonteinen aan.

  De Tempelsteen in de Zuidpolder markeert 'de Oude Tempel'. 

  Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

   Deze wandeling voert door weilanden waar koeien staan. De uitwerpselen van honden kunnen miskramen veroorzaken bij koeien. Daarom zijn honden niet toegestaan.

  • Parkeren

   We vragen niet-leden van Natuurmonumenten om een parkeerbijdrage wanneer ze met de auto naar De Tempel komen. Leden kunnen met hun lidmaatschapspas vrij uitrijden. Ter plekke wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat. Meer weten? https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/buitenplaats-de-tempel/tips/parkeren-op-de-tempel-hoe-werkt-het
  • Toilet

   Er is een mobiel toilet aanwezig op het terrein naast de boomgaard op De Tempel. Deze is niet toegankelijk voor rolstoelen en alleen open in de weekenden. Bij ArtCentre Delft kun je ook gebruik maken van de sanitaire voorzieningen, kijk even op de website voor openingstijden.
  • Landhuis en gebouwen niet opengesteld

   De gebouwen op buitenplaats De Tempel en Nieuw Rhodenrijs worden beheerd door aanbieder van zorg Golden Years. De gebouwen zijn niet toegankelijk voor publiek.
  • Bereikbaar met openbaar vervoer

   Je reist naar NS station Rotterdam CS. Daar neem je een ov-fiets naar het startpunt van de route (ongeveer 20 minuten fietsen). Doordeweeks kun je ook buslijn 40 pakken in de richting van Delft (let op: deze rijdt alleen doordeweeks en niet in het weekend). Je stapt uit bij halte Rotterdam Doenpad. Van daaruit is het nog zo’n 7 minuten wandelen naar het startpunt van de route. Of stap uit bij halte De Tempel en start vanaf daar de wandeling.

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda