Vogelobservatorium Tij

Aan de rand van het Haringvliet ligt een bijzonder vogelobservatorium. Het heeft de vorm van een ei van de grote stern. Maar dan 8 meter hoog en 11 meter lang! En je hebt een 360 graden-uitzicht over een kolonie van grote sterns, maar ook het weidse Haringvliet en de Haringvlietsluizen.

Vogelobservatorium Scheelhoek

Zelf bezoeken? Check vooraf de waterstand!

Tij kun je op eigen gelegenheid bezoeken. Als je een bezoek aan Tij wilt brengen is het verstandig vooraf te controleren of Tij bereikbaar is. Vooral in het najaar en winter is het raadzaam om laarzen aan te trekken.

Bij waterstanden boven de 90cm +NAP loopt het wandelpad onder water en is het wandelpad naar Tij niet begaanbaar. We raden een bezoek dan af. Deze waterstanden kun je vooraf bekijken op: https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/waterhoogte-t-o-v-nap/ Kies op de kaart de locatie Hellevoetsluis.

Deze bijzondere kijkplek is in april 2019 geopend in het kader van het Droomfonds Haringvliet. Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten hebben dit reuzenei 'gelegd' aan de rand van vogelreservaat Scheelhoek. Via een pad met doorkijkjes, vlonders en sporen van ree en bever kom je in vogelobservatorium Tij uit. Kom genieten van de vogelrijkdom van het Haringvliet!

Praktische informatie:

  • Navigatieadres: Deltahaven 44, Stellendam (daarna nog 250m doorrijden!)
  • Parkeren: Op de parkeerplaats van de jachthaven Stellendam, het pad start vanaf de parkeerplaats
  • Honden geen toegang (ook niet aangelijnd)
  • Het wandelpad en Tij zijn niet toegankelijk met rolstoel/rollator

Haringvliet met sluizen

Vanuit het observatorium heb je prachtig zicht op het weidse Haringvliet én de Haringvlietsluizen. Deze sluizen gaan sinds begin 2019 regelmatig op een kier. Noordzee en rivier zijn zo weer verbonden na bijna 50 jaar afsluiting! Trekvissen profiteren ervan en ook de riviernatuur.

grote stern

Uitzicht Vogelobservatorium Scheelhoek

Vogelrijkdom

Vanuit het bijzondere gebouw heb je in het broedseizoen ook zicht op allerlei broedvogels en hun voedselvluchten: visdief, grote stern en kokmeeuw bijvoorbeeld. Buiten het broedseizoen is het omliggende, veelal ondiepe, water met droogvallende slikken een trekpleister voor vogels. Heel veel eenden, zilverreigers, lepelaars en ijsvogels bijvoorbeeld. In het vogelobservatorium staat een telescoop van Swarovski Optik waarmee je de vogels van ver weg scherp in beeld krijgt!

 

Droomfonds Haringvliet

Onder de vlag van het Droomfondsproject Haringvliet, mogelijk gemaakt door de Nationale Postcodeloterij, hebben Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds gewerkt aan een natuur- en recreatieve impuls voor het Haringvliet. De natuur waar we aan gewerkt hebben, biedt niet alleen voedsel, rust en broedplekken voor (trek)vissen en -vogels, maar ook volop mogelijkheden voor de mens om te genieten.

Het Haringvliet is nog vrij onbekend, maar kent veel mooie plekken. Bezoek bijvoorbeeld eens natuureiland Tiengemeten, midden in het Haringvliet en ervaar de weidse deltanatuur op steenworp afstand van Rotterdam. Bekijk hier alle routes in het Haringvliet.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

logo