Wandelen

Rondje Uitlandse Polder

  Wandelen

  Rondje Uitlandse Polder

  De Uitlandse Polder is een prachtig stukje natuur nabij Callantsoog. De polder bezit veel bijzondere flora en fauna en historische elementen zoals 'nolletjes'. Je loopt langs het oude verkavelingspatroon, wat door alle watertjes weer goed zichtbaar is. Volg de blauwe pijltjes en geniet van de rust.

  Goed om te weten:

  • honden mogen mee, mits aangelijnd.
  • het kan in het najaar vrij drassig zijn op sommige plekken.

  Wandel deze route met onze route-app

   

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  De route

   Startpunt

  1Startpunt

  De route voert u dwars door de Uitlandse Polder. Zodra u het klaphekje achter u sluit volgt u het onverharde "pad". Onderweg ervaart u de weidsheid en rust van de polder. Sinds de inpoldering rond 1600 is er weinig veranderd aan de verkaveling.

  De historische "nolletjes" zijn weer goed te zien. Als je over de polder kijkt, zie je diverse verhogingen/duintjes. Deze zijn in de 16e eeuw ontstaan door verstuiving vanuit het Zwanenwater. Enige tijd later zijn ze voor de landbouw geëgaliseerd. Natuurmonumenten heeft ze rond 1994 weer in ere hersteld.

  Startpunt
  Startpunt

  2Rustpunt met uitzicht de polder in

  Op dit bankje kunt u genieten van de rust. Sluit even uw ogen. Voel de wind langs u gaan. Wind zal er vast en zeker zijn, want het waait altijd in de polder… Hoor de verschillende geluiden van de vogels die leven in de polder. Niet in slaap vallen hè?!

  Uitrusten met uitzicht
  Rustpunt met uitzicht de polder in

  3Bovenop de heuvel

  Wat een weidsheid! Van mei tot en met november kunt u de koeien zien lopen. Zij zijn de natuurlijke grasmaaiers die voor ons het landschap openhouden. Luister naar de veldleeuwerik die vaak op deze plaats hoog in de lucht zingt boven uw hoofd. 

  Bovenop de berg
  Bovenop de heuvel

  4Polder vanaf de dijk

  Natuurmonumenten maait laat om de vele soorten planten tot bloei te laten komen. Geniet onderweg van paarse orchideeën, gele ratelaars en de roze bloemen van de echte koekoeksbloem. Deze planten trekken op hun beurt weer vele insecten aan die van de nectar snoepen. Onderweg zijn onder andere het felblauwe Icarusblauwtje, zoemende hommels en pijlsnelle libellen te bewonderen.  Kijk maar hoe ze voor je voeten weg vliegen.

  Verder via de verhade weg
  Polder vanaf de dijk

  5Bosje van Vel

  Het bosje aan uw rechterhand wordt door de boswachters van Natuurmonumenten het ‘Bosje van Vel’ genoemd.

  Op deze plek stond het huis van Piet Vel. Piet hield van de natuur en vooral van vogels. De beste manier om de vogels weer terug te krijgen in de polder en om van bollenland weer soortenrijk grasland te maken, was de verkoop van zijn land aan Natuurmonumenten. Voor hij overleed, verkocht hij zijn land aan Provincie Noord-Holland en liet deze opbrengst onder andere na aan Vogelbescherming Nederland.

  Het huisje en de schuren waren in slechte staat en moesten worden gesloopt. Het bosje dat om het huisje stond, zal als een soort monument blijven bestaan en wordt langzaam omgevormd tot een natuurbos. Het zal dus altijd als ‘Bosje van Vel’ bekend staan.

  6Veilige oversteek

  De tunnel aan je linkerhand is speciaal aangelegd voor de kleine zoogdieren tot aan een grote van een vos. Deze dieren kunnen zo de weg oversteken om even vanuit het Zwanenwater te buurten in de Uitlandse Polder. Zo wordt hun leefgebied een stuk groter, zonder het gevaar om overreden te worden.

  Verderop ligt een doorgang onder de weg speciaal voor kikkers en padden. Dit is een veel kleinere doorgang en valt daardoor nauwelijks op.

  Rugstreeppad
  Veilige oversteek

  7Al dat water

  De Uitlandse Polder stroomt in de wintermaanden vol met kwelwater vanuit het Zwanenwater. De boswachter van Natuurmonumenten houdt dit water vast om te voorkomen dat het Zwanenwater droog komt te staan. Daarom is de route af en toe een drassige boel. Wel leuk voor de echte natuurbeleving, toch?!

  Het hoge waterniveau is van levensbelang voor de bijzondere planten die groeien op de vochtige hooilanden in deze polder. Kijk maar eens goed om je heen. Welke planten kan jij allemaal ontdekken?

  8Het laatste stukje

  Vanaf hier loop je over een zelfde stukje route richting de uitgang. 

  Wij hopen dat je een leuke wandeling hebt gehad. We zien je graag weer terug in de polder.

  logo

  Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.