Wandelen

Rondje Uitlandse Polder

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Rondje Uitlandse Polder

De Uitlandse Polder is een prachtig stukje natuur nabij Callantsoog. De polder bezit veel bijzondere flora en fauna en historische elementen zoals 'nolletjes'. Je loopt langs het oude verkavelingspatroon, wat door alle watertjes weer goed zichtbaar is. Volg de blauwe pijltjes en geniet van de rust.

Goed om te weten:

  • Blijf de routepijltjes volgen, de rest van het gebied is alleen voor de dieren.
  • Honden mogen mee, mits aangelijnd. Er zijn een paar overstapjes over hekken.
  • Het kan in het winterhalfjaar (meestal november-april) vrij drassig zijn op sommige plekken. Laarzen aan!
  • Een deel van het jaar grazen er koeien in het gebied. Hou altijd afstand.

Wandel deze route met onze route-app

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Startpunt

De route voert je dwars door de Uitlandse Polder. Zodra u het klaphekje achter je sluit volgt u het onverharde "pad". Onderweg ervaart u de weidsheid en rust van de polder. Sinds de inpoldering rond 1600 is er weinig veranderd aan de verkaveling.

De historische "nolletjes" zijn weer goed te zien. Als je over de polder kijkt, zie je diverse verhogingen/duintjes. Deze zijn in de 16e eeuw ontstaan door verstuiving vanuit het Zwanenwater. Enige tijd later zijn ze voor de landbouw geëgaliseerd. Natuurmonumenten heeft ze rond 1994 weer in ere hersteld.

Startpunt
Startpunt

2Rustpunt met uitzicht de polder in

Op dit bankje kun je genieten van de rust. Sluit even je ogen. Voel de wind langs je gaan. Wind zal er vast en zeker zijn, want het waait altijd in de polder… Hoor de verschillende geluiden van de vogels die leven in de polder. Niet in slaap vallen hè?!

Uitrusten met uitzicht
Rustpunt met uitzicht de polder in

3Bovenop de heuvel

Wat een weidsheid! Van mei tot en met november kun je de koeien zien lopen. Zij zijn de natuurlijke grasmaaiers die voor ons het landschap openhouden. Luister naar de veldleeuwerik die vaak op deze plaats hoog in de lucht zingt boven je hoofd. 

Bovenop de berg
Bovenop de heuvel

4Polder vanaf de dijk

Natuurmonumenten maait laat om de vele soorten planten tot bloei te laten komen. Geniet onderweg van paarse orchideeën, gele ratelaars en de roze bloemen van de echte koekoeksbloem. Deze planten trekken op hun beurt weer vele insecten aan die van de nectar snoepen. Onderweg zijn onder andere het felblauwe Icarusblauwtje, zoemende hommels en pijlsnelle libellen te bewonderen. Kijk maar hoe ze voor je voeten weg vliegen.

Verder via de verhade weg
Polder vanaf de dijk

5Bosje van Vel

Het bosje aan uw rechterhand wordt door de boswachters van Natuurmonumenten het ‘Bosje van Vel’ genoemd.

Op deze plek stond het huis van Piet Vel. Piet hield van de natuur en vooral van vogels. De beste manier om de vogels weer terug te krijgen in de polder en om van bollenland weer soortenrijk grasland te maken, was de verkoop van zijn land aan Natuurmonumenten. Voor hij overleed, verkocht hij zijn land aan Provincie Noord-Holland en liet deze opbrengst onder andere na aan Vogelbescherming Nederland.

Het huisje en de schuren waren in slechte staat en moesten worden gesloopt. Het bosje dat om het huisje stond, zal als een soort monument blijven bestaan en wordt langzaam omgevormd tot een natuurbos. Het zal dus altijd als ‘Bosje van Vel’ bekend staan.

6Veilige oversteek

De tunnel aan je linkerhand is speciaal aangelegd voor de kleine zoogdieren tot aan een grote van een vos. Deze dieren kunnen zo de weg oversteken om even vanuit het Zwanenwater te buurten in de Uitlandse Polder. Zo wordt hun leefgebied een stuk groter, zonder het gevaar om overreden te worden.

Verderop ligt een doorgang onder de weg speciaal voor kikkers en padden. Dit is een veel kleinere doorgang en valt daardoor nauwelijks op.

Rugstreeppad
Veilige oversteek

7Al dat water

De Uitlandse Polder stroomt in de wintermaanden vol met kwelwater vanuit het Zwanenwater. De boswachter van Natuurmonumenten houdt dit water vast om te voorkomen dat het Zwanenwater droog komt te staan. Daarom is de route af en toe een drassige boel. Wel leuk voor de echte natuurbeleving, toch?!

Het hoge waterniveau is van levensbelang voor de bijzondere planten die groeien op de vochtige hooilanden in deze polder. Kijk maar eens goed om je heen. Welke planten kan jij allemaal ontdekken?

8Het laatste stukje

Vanaf hier loop je over een zelfde stukje route richting de uitgang. 

Wij hopen dat je een leuke wandeling hebt gehad. We zien je graag weer terug in de polder.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.