Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Uitlandse Polder

Hooilandje Uitlandse Polder

Welkom in de Uitlandse Polder

De Uitlandse Polder is een polder vol historie en bijzondere flora en fauna. In 2015 heeft Natuurmonumenten deze polder zo ver mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke situatie van rond 1600, toen de polder werd ingepolderd.

Boswachter Lucien Knol
Lucien Knol

Boswachter van dit gebied

Meer over Uitlandse Polder

Over het gebied

De Uitlandse Polder is niet alleen prachtig, maar is ook nog eens de redder van het naastgelegen natuurgebied het Zwanenwater. Doordat Natuurmonumenten de waterstand kan reguleren in de Uitlandse Polder wordt voorkomen dat het Zwanenwater uitdroogt. Uitdroging is een grote bedreiging voor het Zwanenwater. Zeldzame planten- en diersoorten zouden er kunnen verdwijnen.


Grazende koeien

Natuurmonumenten beschermt en beheert de Uitlandse Polder met zorg en aandacht. Een kudde koeien helpt het landschap open te houden. De graslanden worden pas na het broedseizoen gemaaid, zodat bloemen tot bloei kunnen komen en weidevogels de tijd hebben om hun kuikens groot te brengen.

Zeldzame orchideeën

Door de voedselarme bodem krijgen zeldzame planten een goede kans om te groeien. Zeldzame orchideeën zoals de brede orchis, rietorchis en welriekende nachtorchis komen hier voor. Ook geuren en kleuren de graslanden rijk door grote ratelaar, echt koekoeksbloem, pinksterbloem, reukgras, zuring en boterbloem.

Duikelende Kieviten

De koeien in de polder zorgen er voor dat de polder zijn open karakter behoudt. Weidevogels als de kievit, tureluur, grutto en scholekster brengen er hun jongen groot. In de sloten en poeltjes zijn Rugstreeppadden te vinden. Op de vele bloemen zijn verschillende insectensoorten te vinden en komt een aantal vlindersoorten drinken van de nectar.

Bezoek de Uitlandse Polder

Vanaf de parkeerplaats van het Zwanenwater steekt u de weg over en wandelt zo de polder in. Er loopt een wandelpad door de polder om deze optimaal te kunnen beleven. Een van de nolletjes biedt een prachtig weids uitzicht. Wandelen mag van zonsopkomst tot zonsondergang. Honden mogen mee, mits ze aangelijnd zijn.

Uitlandse Polder

Agenda

Historisch Zwanenwater
za 24 aug
Cultureel

Historisch Zwanenwater

Wandelen door de natuur vol verhalen

Wandeling en yoga bij volle maan - Zwanenwater
za 14 sep
Wandelen

Volle maan yoga en wandeling - Zwanenwater

Sta eens vroeg op voor een bijzondere wandeling en yoga in natuurgebied 't Zwanenwater! Met stille meditatieve momenten in het schijnsel van de volle maan.

Nacht van de Nacht in het Zwanenwater
za 26 okt
Wandelen

Nacht van de Nacht in het Zwanenwater

In het Zwanenwater is donker ook echt heel donker. Wandel met de boswachter door het donkere Zwanenwater langs duin, bos en over het strand.

Direct naar

Uitlandse Polder

Nieuws van de boswachter

logo