Koe in het gras

Welkom in de Uitlandse Polder

De Uitlandse Polder is een polder vol historie en bijzondere flora en fauna. In 2015 heeft Natuurmonumenten deze polder zo ver mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke situatie van rond 1600, toen de polder werd ingepolderd.

Boswachter Lucien Knol
Lucien Knol

Boswachter van dit gebied

Meer over Uitlandse Polder
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  De Uitlandse Polder is niet alleen prachtig, maar is ook nog eens de redder van het naastgelegen natuurgebied het Zwanenwater. Doordat Natuurmonumenten de waterstand kan reguleren in de Uitlandse Polder wordt voorkomen dat het Zwanenwater uitdroogt. Uitdroging is een grote bedreiging voor het Zwanenwater. Zeldzame planten- en diersoorten zouden er kunnen verdwijnen.


  Grazende koeien

  Natuurmonumenten beschermt en beheert de Uitlandse Polder met zorg en aandacht. Een kudde koeien helpt het landschap open te houden. De graslanden worden pas na het broedseizoen gemaaid, zodat bloemen tot bloei kunnen komen en weidevogels de tijd hebben om hun kuikens groot te brengen.

  Zeldzame orchideeën

  Door de voedselarme bodem krijgen zeldzame planten een goede kans om te groeien. Zeldzame orchideeën zoals de brede orchis, rietorchis en welriekende nachtorchis komen hier voor. Ook geuren en kleuren de graslanden rijk door grote ratelaar, echt koekoeksbloem, pinksterbloem, reukgras, zuring en boterbloem.

  Duikelende Kieviten

  De koeien in de polder zorgen er voor dat de polder zijn open karakter behoudt. Weidevogels als de kievit, tureluur, grutto en scholekster brengen er hun jongen groot. In de sloten en poeltjes zijn Rugstreeppadden te vinden. Op de vele bloemen zijn verschillende insectensoorten te vinden en komt een aantal vlindersoorten drinken van de nectar.

  Bezoek de Uitlandse Polder

  Vanaf de parkeerplaats van het Zwanenwater steekt u de weg over en wandelt zo de polder in. Er loopt een wandelpad door de polder om deze optimaal te kunnen beleven. Een van de nolletjes biedt een prachtig weids uitzicht. Wandelen mag van zonsopkomst tot zonsondergang. Honden mogen mee, mits ze aangelijnd zijn.

  Uitlandse Polder

  Agenda

  Zwerftocht door het Zwanenwater
  za 14 aug
  Wandelen

  Zwerftocht door het Zwanenwater

  Een lange wandeling langs de mooiste plekken van het Zwanenwater

  Fotosafari - met camera door het Zwanenwater
  za 21 aug
  Wandelen

  Fotosafari door het Zwanenwater

  Tijdens deze wandelexcursie neemt de boswachter je mee van de paden af, op zoek naar de mooiste plekjes van het Zwanenwater om te fotograferen.

  Vleermuis zoeken in het Zwanenwater
  vr 27 aug
  Dieren spotten

  Op zoek naar de vleermuis in het Zwanenwater

  Met een bat-detector op zoek naar vleermuizen in het Zwanenwater. Kun jij ze horen..?

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Uitlandse Polder

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo