Nieuws van de boswachter

Paartje zeearenden huist op Vogeleiland

30 januari 2015 | Natuurmonumenten

Op het Vogeleiland in het Zwarte Meer huist opnieuw een paartje zeearenden!

Paartje zeearenden huist op Vogeleiland

“Daar zijn we hartstikke blij mee, want deze prachtige vogels zijn heel zeldzaam in Nederland. We hopen dan ook dat het tot een nieuwe broedpoging komt”, vertelt boswachter Ruben Kluit. In 2010 deed een paar zeearenden een poging om te broeden op het Vogeleiland, maar het">https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/filmpje-nest-zeearend-zwarte-mee… nest sneuvelde tijdens een zware storm.


Vrouwtje is geringd


Het paartje bestaat uit een ouder mannetje en een jong vrouwtje. Kluit: “Dat weten we omdat het vrouwtje geringd is. Daarop konden we aflezen dat ze een van de nakomelingen is van het zeearendpaar in de Oostvaardersplassen. Dat het mannetje ouder is, zie je ook aan zijn witte staart. Het vrouwtje is veel bruiner van kleur.” In 2006 broedde de zeearend voor het eerst sinds eeuwen weer in Nederland, in de Oostvaardersplassen. Dit paartje brengt hier nog elk jaar een nest met jongen groot.


Rust waarborgen voor zeearenden


Een zeearend legt een tot drie eieren en zowel het mannetje als het vrouwtje zitten hierop te broeden. Het eerste ei wordt soms al in februari gelegd. De broedtijd duurt vervolgens zo’n veertig dagen. Kluit: “We proberen de rust van de vogels nu zoveel mogelijk te waarborgen. We hebben het beheer aangepast, evenals de excursies naar Vogeleiland. Hopelijk leidt dat straks tot goed nieuws.”


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuws over de zeearenden? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief vol nieuws, routes en activiteiten! Vergeet niet je postcode in te vullen voor nieuws uit de regio.


Aanmelden">https://www.natuurmonumenten.nl/node/14513">Aanmelden nieuwsbrief

placeholder

Fotograaf: Cees van OverveldBron: Natuurmonumenten

Vliegende deur


De zeearend is de grootste roofvogel van Europa. Hij wordt ook wel vliegende deur genoemd vanwege zijn enorme vleugels, die een spanwijdte van 2,5 meter kunnen bereiken.

Natuurmonumenten
logo