Ga direct naar inhoud
Nieuws

Dwaalgasten langs de Vogelboulevard

07 augustus 2022 | Marc Plomp

Het is midden in de zomer, maar toch komt de najaarstrek al voorzichtig op gang!
De eerste steltlopers keren terug uit hun broedgebieden in Noordoost Canada, Noord-Europa en Siberië.

Rosse grutto's op het wad

Het gaat o.a. om volwassen bonte strandlopers, kanoetstrandlopers, kemphanen en goudplevieren. De jonge vogels volgen later in augustus en september. In de Waddenzee vinden zij een gedekte tafel om bij te komen van de vermoeiende reis en om aan te sterken voor het vervolg naar de overwinteringsgebieden.

De natuurgebieden langs de Vogelboulevard aan de oostkant van Texel vormen belangrijke rust en voedselgebieden voor de vele steltlopers. Tijdens hoog water in de Waddenzee kunnen de vele steltlopers uitwijken naar de binnendijkse slikgebieden waar ze rusten en voedsel kunnen vinden. Vanaf de weg onder langs de dijk kan je die gebieden mooi overzien en kan je genieten van de vele steltlopers.

Jaarlijks vliegen er met deze trek ook dwaalgasten mee. Het woord zegt het eigenlijk al… een dwaalgast is een vogel die slechts zelden in een bepaald gebied (in dit geval de Waddenzee, Texel) wordt gezien. Deze weken wordt Texel rijkelijk bedeeld met een aantal van deze dwaalgasten:

 

14 - 16 juli        Terekruiter                              Oude Sluishoek/Nieuw Buitenheim

22 - 29 juli        Woestijnplevier                    Prins Hendrikzanddijk

27 juli - 7 aug   Blonde ruiter                         Waalenburg, Natte Blok

25 juli, 1 aug    Bonapartes strandloper   Zandkes

31 juli – 7 aug  Gestreepte strandloper    Waalenburg, De Marel

 

Bezoek ook Natuurcentrum De Marel, vanaf dit Natuurcentrum kun je een prachtige wandeling tussen twee vogelrijke plasjes maken. In beide plasjes zijn momenteel veel verschillende steltlopers zoals kleine plevier, grutto, bosruiter, watersnip, oeverlopers en witgatjes te zien. Hier was ook een aantal dagen de gestreepte strandloper mooi aanwezig.

In het Natuurcentrum kun je alle informatie over de vogeltrek krijgen en je kunt er terecht voor een lekkere kop koffie met iets lekkers. Ook kan je hier opgeven voor verschillende excursies.

Wilt u zelf ook steltlopers zien? Ga mee met een excursie in de minibus langs de Vogelboulevard!

Meer informatie over excursies: Vogelinformatiecentrum, Kikkertstraat 42, 1795 AE  De Cocksdorp

Of bekijk ons excursie programma

Marc Plomp