Ga direct naar inhoud
Nieuws

Texel tekent voor Wandelnetwerk Noord-Holland

18 juni 2024 | Jerome van Abbevé

Texel sluit zich aan bij dit netwerk en zorgt hiermee voor een volledige dekking als het gaat om het wandelnetwerk in de provincie Noord-Holland. Gemeente Texel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, ANLV De Lieuw, VVV Texel en Recreatie Noord-Holland slaan de handen ineen en voegen samen maar liefst 268 kilometer

tekenmoment

Ondertekening in het Texels landschap

Op ‘het oude land van Texel’ midden tussen de schapen vond de feestelijke ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen de 6 partijen plaats. Wethouder Rikus Kieft: ’Wandelaars zien we graag komen op Texel; al wandelend ervaar je onze waardevolle eigenschappen zoals de rust, ruimte, natuur, het landschap, de cultuurhistorie en de sterrenhemel bij nacht het meest intens op soms eeuwenoude paden.’ 

Het Routebureau van Recreatie Noord-Holland gaat de aanleg van het eiland-dekkende routenetwerk op Texel coördineren. Na realisatie dragen de samenwerkende partners zorg voor de informatievoorziening en het beheer en onderhoud van het netwerk.

Provincie blij met laatste schakel Wandelnetwerk Noord-Holland

De Provincie Noord-Holland is een belangrijk partner voor de realisatie van het wandelnetwerk op Texel. De provincie wil al jaren een provincie-dekkend wandelnetwerk. Met de realisatie op Texel is de provinciale wandelkaart helemaal ingekleurd. 

Esther Rommel, gedeputeerde van Provincie Noord-Holland: ‘Texel is het Waddeneiland met de meeste afwisseling van allemaal, voor de wandelaar wordt het een waardevolle toevoeging aan de wandelmogelijkheden in onze provincie. Mooi dat we samen deze laatste schakel aan Wandelnetwerk Noord-Holland toevoegen.’

Financiering

De totale realisatiekosten voor het wandelnetwerk op Texel bedragen € 430.200. De provincie financiert € 215.100 van de realisatiekosten van het netwerk. De Gemeente Texel, het toeristisch investeringsfonds Stift en VVV Texel financieren de andere helft.

Wandelnetwerk in 2026 klaar voor gebruik

Het doel van de aansluiting op het netwerk is om zowel de bewoners als toeristen te prikkelen en te enthousiasmeren om het Texelse landschap lopend te verkennen. In zijn totaliteit zal er maar liefst 268 kilometer Texels wandelpad aan Wandelnetwerk Noord-Holland worden toegevoegd. De routes verbinden natuurgebieden met omliggende landschappen en dorpen. Daarnaast ontsluit het agrarische gebieden door wandelmogelijkheden op boerenland.

Voor de herkenbaarheid van het netwerk krijgen de routes dezelfde bewegwijzering als in de rest van de provincie. Het moment waarop de gemarkeerde routes op het eiland bewandeld kunnen worden laat nog even op zich wachten. Het schetsontwerp van alle wandelroutes moet omgezet naar een definitief ontwerp. Recreatie Noord-Holland bereidt daarna de aanbesteding van de herinrichting voor, waarna een aannemer naar verwachting halverwege 2025 start met de inrichting van het wandelnetwerk. In 2026 is het netwerk klaar voor gebruik. Tot die tijd kunnen wandelaars gebruik blijven maken van de huidige wandelroutes met de bijbehorende bewegwijzeringen. 

Meer informatie over Wandelnetwerk Noord-Holland is te vinden op: www.wandelnetwerknoordholland.nl

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé