Ga direct naar inhoud
Nieuws

Onze trouwe viervoeter

20 juli 2022 | Jerome van Abbevé

Honden maken steeds vaker deel uit van een gezin en mogen vaak overal mee naar toe. Veel Texelaars hebben een hond en ook uit de kofferbak van de toerist springt menig viervoeter. Voor een hond is Texel natuurlijk fantastisch. Bos en strand om te rennen en de zee om in te zwemmen, wat wil je nog meer als hond.

Hond in Utopia

Op vakantie met de hond

Het overgrote deel van de mensen houdt zich aan de aanlijnplicht. Helaas gaat het met enige regelmaat mis. Waar de hond thuis aan de lijn wordt gehouden vanwege de verkeersveiligheid, mag hij hier van het baasje lekker vrij rond rennen en komen de van nature aanwezige jachtinstincten weer boven met alle gevolgen van dien. Met enige regelmaat gebeurd het dat ze niet meer onder appél staat en ze als een dolle hond achter iets aan gaan. Vele hazen, konijnen, schapen en vogels worden de stuipen op het lijf gejaagd. Als ze niet al worden gegrepen, meestal moet het dier dit met de dood bekopen.Skarrelaars

Sommige honden op Texel laten zichzelf uit. Het komt te regelmatig voor dat een hond op eigen houtje in zeer kwetsbare natuurgebieden aan het struinen is zonder enige vorm van toezicht.

Waar water een natuurlijke barrière vormt voor mensen om op afstand te blijven van rustende of broedende vogels, maakt dit voor een hond niets uit. De afgelopen jaren gebeurt het steeds vaker dat honden door de broedkolonies jagen en alles verstoren. De lange termijn effecten hiervan zijn enorm. Vogels zijn slimme dieren en onthouden onaangename ervaringen tijdens de broedtijd. De kans dat ze dan volgend jaar terugkeren wordt hierdoor kleiner.Vogelgriep

Honden kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met dieren die vogelgriep hebben. Daarnaast zorgt verstoring van (zieke)vogels voor onnodige verspreiding van het voor vogels zeer dodelijke virus.

Jouw hond mag komen waar jij ook mag komen. Als jij in een gebied op de paden moet blijven, dan geldt dit ook voor de hond. Op eigen eigendom mag je hond los, maar je bent er voor verantwoordelijk dat de hond daar ook blijft en niet los op eigendommen van iemand anders loopt. Honden (en katten) die door Natuurmonumenten uit de natuurgebieden worden gehaald waar ze niet mogen komen, worden naar een dierenpension gebracht. Hier wordt een eventuele chip uitgelezen en contact opgenomen met de eigenaar als deze bekent is. Bij het ophalen van het dier worden kosten in rekening gebracht.

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé