Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het is net zomer... en de najaarstrek is alweer begonnen!

01 juli 2023 | Marc Plomp

Echt waar! Ongeveer 4-5 weken nadat een grote groep kemphanen is vertrokken uit Waalenburg naar de broedgebieden in Noord-Europa, zijn de eerste alweer terug. Allen volwassen mannetjes in enigszins verfomfaaid zomerkleed, maar nog goed herkenbaar. De volwassen vrouwtjes en jonge vogels volgen later, eind augustus-begin september. Ook de eerste zwarte ruiters zijn inmiddels op Texel teruggekeerd, van tureluurs te onderscheiden door hun fraaie zwarte zomerkleed.

Kemphaan

De aantallen en ook soorten steltlopers worden de aankomende weken alleen maar talrijker. Medio juli zijn in De Mokbaai en binnendijkse gebieden als Ottersaat ook de eerste goudplevieren weer zichtbaar, ook nog grotendeels in hun fraaie zomerkleed.

Hopelijk worden wij met de dwaalgasten in juli en augustus weer net zo goed bediend als vorig jaar. Dit zijn vogels die slechts incidenteel waarneembaar zijn op Texel. Zij vliegen met de steltlopers mee die op weg zijn naar hun overwinteringsgebieden voor de Afrikaanse westkust. Denk hierbij aan soorten als bonapartes strandloper, blonde ruiter en gestreepte strandloper. Laatstgenoemde lijkt de laatste jaren een wat meer en regelmatiger terugkerende gast te worden in natuurgebied Waalenburg.

Enthousiast geworden en wilt u zelf ook onderdeel uitmaken van deze najaarstrek in de zomer? Ga mee op een van onze excursies, wij laten het u graag zien.

Kijk voor meer informatie op de Natuurmonumenten agenda of op Vogelexcursies Texel.

 

 

Marc Plomp