Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kleine influx van roodpootvalken op Texel

14 september 2022 | Marc Plomp

Onder invloed van het warme zomerweer en een aanhoudende zuidoosten wind heeft er vanaf medio augustus op Texel een kleine influx plaatsgevonden van roodpootvalken. Dit kleine valkje is een dwaalgast uit Zuidoost Europa en eigenlijk wel jaarlijks in Nederland te zien. Het aantal individuele vogels en hun verblijfsduur hangt echter sterk af van onder andere weersomstandigheden en het voedselaanbod.

Roodpootvalk

Het betreffen allemaal jonge vogels die qua uiterlijk het meest lijken op de meer algemenere boomvalk. In de vlucht geeft de roodpootvalk op de bovenzijde een donkere, bruingrijze indruk met opvallend witte wangen. In de vlucht, jagend op libellen, “bidt” de roodpootvalk regelmatig, net als de zeer algemene torenvalk. De uiterlijk sterk gelijkende boomvalk doet dit echter niet.

Met enige regelmaat worden de roodpootvalken gezien. Zij bestrijken vrijwel het gehele duingebied aan de westzijde van Texel, tussen Den Hoorn en de vuurtoren.

Ook in natuurgebied Waalenburg wordt met tussenpozen een roodpootvalk gezien, ter hoogte van het uitkijkpunt bij Hertenkamp (eenvoudig bereikbaar vanaf Natuurcentrum De Marel).

Deze vogels blijven niet overwinteren hier op Texel. Op korte termijn zullen zij weer terugvliegen richting hun natuurlijke habitat in Zuid-Oost Europa.

Marc Plomp