Ga direct naar inhoud
Nieuws

Pareltjes onder de ganzen

26 januari 2023 | Marc Plomp

Jaarlijks overwinteren er talrijke watervogels in Nederland en dus ook op Texel. Zij vinden hier ruimte, rust in overvloed en doen zich tegoed aan het voedzame, eiwitrijke gras.

Tussen de rotganzen bevinden zich altijd wel enkele witbuikrotganzen en zwarte rotganzen. Een leuke uitdaging deze te ontdekken!

Sneeuwganzen bij De Bol

Op Texel worden wij nu al rijkelijk bedeeld…

Aan de noordoost kant van het eiland bevinden zich in de polders al enkele weken 2 sneeuwganzen (zie foto hierboven). Deze hagelwitte ganzen zijn goed zichtbaar tussen de overige meer bruingrijs getinte ganzen. In de vlucht vallen de sterk contrasterende zwarte vleugelpunten onmiddellijk op.

In een grote groep brand- en kolganzen vormt het ontdekken van de roodhalsgans een echte uitdaging. Het valt niet mee deze op het oog opvallend en prachtig getekende gans te vinden, maar eenmaal gevonden……de beloning is rijkelijk!

Tenslotte trekt in een groep kolganzen de kleinere dwerggans mee. Deze lijkt uiterlijk sterk op de kolganzen, maar is kleiner van postuur, heeft een kortere, compactere snavel, een hoog voorhoofd en een opvallende gele oogring.

Nog veel meer vogels zijn er te vinden langs de Vogelboulevard van Texel en in Polder Waalenburg.

Om even op te warmen, breng een bezoek aan Natuurcentrum De Marel voor een warme chocolademelk en een stukje appeltaart.

Meer informatie? Kijk voor de meest actuele waarnemingen op Texel.waarneming.nl of informeer naar onze minibus-excursie Overwinterende watervogels op Texel (iedere vrijdag, tot en met eind maart).

 

 

Foto: Peter van der Wijst

Marc Plomp