Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zwarte zeekoet in de haven van Oudeschild

22 februari 2023 | Marc Plomp

Voor het derde opeenvolgende jaar overwintert er een zwarte zeekoet in de haven van Oudeschild. Vermoedelijk betreft het steeds dezelfde vogel.

Zwarte zeekoet

De vogel werd voor het eerst gezien rond half november vorig jaar. In de winter van 2021-2022 bleef de vogel tot en met de eerste week van mei. Met het verstrijken van de winter is hierdoor het ruiproces van winter- naar zomerkleed prachtig te zien. De vogel kleurt dan van een grijs, zwart en wit verenpak naar bijna volledig zwart met grote, witte, ovale vleugelvlekken en grotendeels witte ondervleugel.

De zwarte zeekoet behoort tot de alk-achtigen en is een zeevogel die broedt op en langs de rotskusten van bijvoorbeeld Ierland. In de winter is deze vogel een vrij zeldzame verschijning langs de kusten van de Noordzee.

De zwarte zeekoet is duidelijk kleiner dan de ‘gewone’ zeekoet en heeft een spitse, zwarte snavel. De vogel heeft een relatief kleine kop en dikke buik en maakt daardoor een enigszins ‘peer-vormige’ indruk. Als de vogel van dichtbij bekeken kan worden, zoals in de haven van Oudeschild, dan vallen de rode poten onmiddellijk op.

Nieuwsgierig geworden, wilt u deze vogel zelf ook zien en genieten van al het moois dat de Vogelboulevard van Texel te bieden heeft? Ga dan mee op een van onze minibus-excursies die meerdere keren per week worden georganiseerd.

Na het vogels kijken kunt u nog een bezoek brengen aan Natuurcentrum De Marel in natuurgebied Waalenburg en genieten van een koffie, thee of chocolademelk met appeltaart. En elke donderdag en zaterdag een excursie door het gebied.

 

Foto: Peter van der Wijst

Marc Plomp