Zwerfkatten-vangactie in natuurgebieden
Jachtgedrag zit in het natuurlijk instinct van katten, we kunnen het ze niet kwalijk nemen. Dat ze daarmee flinke schade aanrichten aan diersoorten die we in Nederland proberen te beschermen is een treurige zaak. Sámen kunnen we ons inspannen om deze schade zoveel mogelijk te beperken.
Zwerfkatten-vangactie in natuurgebieden
In het voorjaar is er voorafgaand aan het broedseizoen als natuurbeschermende maatregel een vangactie gehouden om zwerfkatten weg te vangen uit de natuurgebieden op Texel. In twee maanden tijd werd er het indrukwekkende aantal van vijftig in de natuur rondzwervende katten gevangen. Half december gaan Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten van start met een nieuwe vangactie. Dit gebeurt in samenwerking met leden van de Wildbeheereenheid Texel, die gespecialiseerd zijn in het lokaliseren en hanteren van verwilderde katten. De vangactie zal zowel in de duinen als in het landelijk buitengebied plaatsvinden.
Katten zijn goede jagers en leggen grote afstanden af. Een kat kan vanuit elk dorp op het eiland makkelijk een natuurgebied bereiken waar ze een serieuze bedreiging vormen voor de dieren die daar leven. Vele vogels, konijnen, jonge hazen en noordse woelmuizen vallen aan de kat ten prooi. Onder de slachtoffers zijn er ook soorten die er niet zo best voor staan. De natuurbeherende organisaties en de provincie Noord Holland hebben de verplichting om deze kwetsbare soorten te beschermen en te behouden. Als katteneigenaar kun je een belangrijke bijdrage leveren om de schade aan de natuur te beperken door de kat zoveel mogelijk binnen te houden. Ook een knusse huiskat kan zich buiten als een heus roofdier gedragen.
Het belang van steriliseren en castreren
Katten zijn al jong vruchtbaar, veel mensen worden verrast met een ongewenst nestje. Een deel van deze katten vindt geen warm plekje als huiskat, maar raakt al jong aan de zwerf. Kittens kunnen in principe al vanaf een leeftijd van 4 tot 6 maanden geholpen worden, nog vóór de eerste krolsheid. Na castratie of sterilisatie vermindert het jachtgedrag en de behoefte om een groot territorium af te stropen aanzienlijk. Door ongeplande voortplanting te voorkomen kunnen we het zwerfkattenprobleem in de natuur verkleinen.
Van stroper naar huuspuus
Hoe jonger zwerfkatten uit de natuur worden weggevangen, hoe groter de kans dat ze als huuspuus teruggeplaatst kunnen worden. De bij de vangactie gevangen katten worden in eerste instantie allemaal in het dierenpension op Texel opgevangen, waar een eventuele chip wordt uitgelezen. Verwilderde zwerfkatten worden overgebracht naar Dierentehuis ’t Schuthok en na castratie of sterilisatie geresocialiseerd en herplaatst. Als de kat zo verwilderd is dat herplaatsing niet meer mogelijk is krijgt het dier een vaste plaats in kattenopvang Bastet in Friesland. Mocht er een gechipte kat in de vangkooi terecht zijn gekomen dan krijgt de eigenaar zo spoedig mogelijk bericht.
Chippen én registreren
Is de kat gechipt? Denk eraan dat na het chippen de registratie van de chip ook nog geactiveerd dient te worden. Bij twijfel kun je via www.chipnummer.nl checken of de registratie voltooid is. Door een chip kunnen katten die vermist zijn geraakt of na een ongeval bij de dierenarts binnen worden gebracht, snel herenigd worden met hun baasje. Het chippen van een kat kost slechts een paar tientjes.
Wil je meehelpen de natuur te beschermen?
Wanneer je in een natuurgebied een jagende kat tegenkomt kun je daarvan melding doen op www. waarneming.nl. Met deze informatie kun je ons helpen om de zwerfkatten-vangactie zo gericht mogelijk aan te pakken en de natuur de bescherming te bieden die het zo hard nodig heeft.