Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herstel Waterloopbos van start

13 maart 2015 | Geeke Remmelts

Vandaag ondertekenden Natuurmonumenten en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een samenwerkingsovereenkomst.

Herstel Waterloopbos van start

Samenwerking voor Waterloopbos

Paul Schaap, hoofd regio Noord-Oost van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Teo Wams, directeur natuurbeheer van Natuurmonumenten, ondertekenden de overeenkomst in het Bezoekerscentrum Waterloopbos. Jos Bisschops, regiodirecteur van Natuurmonumenten in Overijssel/Flevoland opende de bijeenkomst: “Nederland is groot geworden door de waterbouwkunde en het zou geweldig zijn als we verleden, heden en toekomst daarvan kunnen laten zien hier in de prachtige natuur van het Waterloopbos.”

Unieke waterloopkundige modellen

Natuurmonumenten spant zich al jarenlang in om het Waterloopbos aangewezen te krijgen als industrieel erfgoed. Het Waterloopbos is onderdeel van het in 1944 aangeplante Voorsterbos, het oudste bos van Flevoland. In het Waterloopbos bouwden medewerkers van het Waterloopkundig Laboratorium schaalmodellen van waterbouwkundige projecten over de hele wereld, zoals havens, stuwdammen en dijken. In 2002 is het Waterloopbos aangekocht door Natuurmonumenten. Het heeft zich ontwikkeld tot een zeer waardevol bosgebied met bijzondere flora en fauna.

placeholder

Fotograaf: Andries de la Lande Cremer

Masterplan voor herstel Waterloopbos

Natuurmonumenten stelt samen met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE), de provincie Flevoland, de gemeente Noordoostpolder, het Waterschap Zuiderzeeland, omwonenden en ondernemers een Masterplan op om dit bijzondere cultuurmonument te herstellen en verder te ontwikkelen. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil het gebied met zijn bijzondere inrichting en belang voor de wederopbouw van Nederland aanwijzen als een Rijksmonument. De definitieve aanwijzing is medio 2015 voorzien.

Achtergrondinformatie Waterloopbos

Meer informatie over het Waterloopbos vind je in bijgaande rapporten die opgesteld zijn ten behoeve van het Masterplan.

In het nieuws

BEZOEK HET WATERLOOPBOS

Benieuwd geworden naar dit bijzondere bos? Er lopen verschillende wandelroutes langs de waterloopkundige modellen. Loop bijvoorbeeld de Havenroute of Golvenroute vanaf het Bezoekerscentrum Waterloopbos. Voor minder validen is het gebied ook goed bereikbaar, er zijn twee invalidenroutes (1,8 en 2,5 km).

Bekijk hier de Havenroute in het Waterloopbos

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven