Ga direct naar inhoud
Nieuws

AR-route Waterloopbos wint Comenius EduMedia Award

12 juni 2024 | Martine Otten

De Waterwerken AR-route van het Waterloopbos heeft gisteren de Comenius EduMedia Award 2024 gewonnen. Het Duitse Genootschap voor Pedagogiek en Informatie (GPI) reikt de Comenius EduMedia Awards jaarlijks uit aan de meest innovatieve educatieve producten uit Europa. Gisteren nam ontwikkelaar Podium de ‘Comenius Siegel’ voor de educatieve app in ontvangst tijdens de prijsuitreiking in Berlijn. Naast de Comenius Siegel, kreeg het project ook een GreenUp Award; een onderscheiding voor vernieuwende, duurzame educatiemiddelen.

Uitreiking Comenius EduMedia Award aan ontwikkelaar Podium

Waterwerken AR-route

De Waterwerken AR-route is een educatieve app voor het Waterloopbos in Marknesse. Met deze gratis te downloaden app duiken bezoekers in de bijzondere wereld van het Waterloopbos. De app brengt de verhalen achter acht modelplaatsen tot leven met Augmented Reality. Wandelaars maken kennis met de historie van het Waterloopbos én ze leren over moderne inzichten over bouwen met de natuur.

“We zijn heel trots dat we deze award hebben gewonnen. Onze wereldwijde bekendheid als waterbouwland komt mede dankzij al het onderzoek dat hier heeft plaats gevonden. Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat het Rijksmonument Waterloopbos behouden blijft voor de toekomst zodat we deze unieke geschiedenis ook in de toekomst kunnen vertellen. Met deze app brengen we het bijzondere verhaal van het Waterloopbos op nieuwe manier tot leven, passend bij deze tijd. Deze prijs geeft aan dat ook over de grens onze inspanningen om het unieke Waterloopbos te behouden worden gewaardeerd.” aldus Martine Otten, boswachter communicatie en beleven bij Natuurmonumenten. 

Waterwerken AR Route

Augmented Reality (AR) betekent letterlijk ‘verrijkte realiteit’; er wordt een digitaal beeld over de werkelijkheid gelegd. In de Waterwerken AR app zie je op je smartphone of tablet de modelplaats zoals deze vroeger in het Waterloopbos lag weer in het bos verschijnen. De wandelroute is naast in het Nederlands ook in het Engels en Duits te downloaden.

Comenius EduMedia Awards

Deze award wordt sinds 1995 elk jaar uitgegeven aan wereldwijde educatieve multimediaprojecten die uitblinken op het gebied van pedagogie, inhoud en vormgeving. Toekenning van de Comenius Award vindt plaats door GPI, Die Gesellschaft für Pädagogik, Information en Medien uit Duitsland, met juryleden uit de pedagogisch-didactische wetenschappen uit meer dan 15 Europese landen. Alle digitale en/of online onderwijsprogramma’s komen in aanmerking voor deze prijs. Voor meer informatie over de Comenius-onderscheidingen: comenius-award.de.

Martine Otten
Martine Otten

Boswachter communicatie en beleven