Ga direct naar inhoud
Nieuws

Waterspreeuw in het Waterloopbos

29 november 2016 | Ingrid Scholten

Nu te zien in het Waterloopbos: de waterspreeuw. Een voor Nederland zeer zeldzame vogel die alleen langs stromend water voorkomt.

Waterspreeuw in het Waterloopbos

Tot twintig jaar geleden reisden vogelaars speciaal naar Zuid-Limburg af om de waterspreeuw te zien, net als voor de ijsvogel en grote gele kwikstaart. Deze vogels jagen op zicht en hebben dus helder water nodig. Bij hele generaties vogelaars staat ergens in hun notitieboekje: wandeling langs de Geul, Epen gevolgd door waarnemingen van grote gele kwikstaart, ijsvogel en waterspreeuw.

Een reisje Zuid-Limburg is natuurlijk heerlijk. Maar voor de drie genoemde soorten nu niet nodig. Wie in deze maanden een bezoek brengt aan het Waterloopbos in de Noordoostpolder kan met een beetje geluk genieten van het vrolijke geel van de grote gele kwikstaart, de blauwe flits van de ijsvogel en het warmste bruin van de waterspreeuw.

Vrolijke duikers

Waterspreeuw is de meest zeldzame van de “Limburgse” soorten. Waterspreeuw, iets kleiner dan een merel, is een zeer zeldzame broedvogel in Nederland. Vooral in het al genoemde Zuid-Limburg of de beken van de Achterhoek. Het gaat dan om roodbuikwaterspreeuwen. De vogels die hier overwinteren zijn zwartbuikwaterspreeuwen afkomstig uit Noord of Oost-Europa. Ook de waterspreeuw die momenteel in het Waterloopbos bivakkeert is een zwartbuik.

Boswachter De Vries: ”Wie een tijdje naar een waterspreeuw kijkt kan niet anders dan blij worden. Deze vogel wipt niet alleen grappig met zijn staart, nee, zijn hele lijf doet mee. Als een waterspreeuw op jacht gaat duikt hij onder water op zoek naar insecten. Ze vliegen onder water met een apart ooglid als duikbril. Dat aparte ooglid kun je soms nog zien als wit vlies over de ogen. Met een vaart springen ze weer op de kant om hun prooi op te eten. En dat kan uren zo doorgaan”.

Eropuit

Het Waterloopbos heeft kilometers helder stromend water en de kans op het zien van grote gele kwikstaart, ijsvogel of waterspreeuw is dan ook behoorlijk goed. Tip van de boswachter: wandel de witte wandelroute af die start bij Bezoekerscentrum Waterloopbos. Deze wandelroute gaat langs oude waterloopkundige modellen met stromend water.

placeholder

Fotograaf: S. Weijers - Duikende waterspreeuw

Ingrid Scholten