Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gierzwaluwen terug in ons land

24 april 2020 | Natascha Hokke

Vogels kijken is een dankbare bezigheid. Zeker als het de gierzwaluw betreft, die je vanaf een terrasje kan ‘spotten’. De terrasjes laten dit jaar nog even op zich wachten, maar we kunnen wel melden dat de eerste gierzwaluwen terug in Nederland zijn!

Gierzwaluw gered van kat, zwaluw is weggevlogen

Aaneenschakeling van melodieuze klanken

Het hoge gekrijs hoog in de lucht associëren veel mensen met het achtergrondgeluid van zwoele zomeravonden. Het zijn de gierzwaluwen die razendsnel door de lucht boven de stad vliegen. Overigens klinkt het in onze oren als hoog gekrijs, in gierzwaluwentaal is het een melodieuze aaneenschakeling van tonen die te snel gaan voor ons gehoor.

Gierzwaluw

Luchtacrobaat

Nog nooit keerde de gierzwaluw zo vroeg terug naar ons land om hier onder de dakpannen te broeden. Normaal arriveert deze zomergast omstreeks Koningsdag. Maurice Kruk, is boswachter 'bij de stad' op het Rotterdams platteland. Hij zegt: “Gierzwaluwen belichamen de ultieme vorm van vrijheid. Wij associëren vliegen vaak met vrijheid. Deze vogels vliegen zo’n 7.000 kilometer vanuit het gebied tussen Mali en Congo om hier te broeden. Hier eten, paren én slapen ze in de lucht.”

Dit laatste doen ze ’s nachts in grote aantallen. “Het is een mirakel; ze vliegen, slapen 5 seconden - vliegen, slapen 5 seconden - enzovoort. Je zou verwachten dat ongelukken op de loer liggen, maar botsen doen ze nèt niet”, vertelt boswachter bij Natuurmonumenten Maurice Kruk. “Er is weinig bekend over deze luchtacrobaten, maar weet je dat gierzwaluwen geen familie zijn van de zwaluwen, maar meer verwant zijn aan  de kolibries!”

Ackerdijkse Plassen met uitzicht op Rotterdam

Hang in there

De gierzwaluw brengt zó veel tijd in de lucht door, dat zijn pootjes hierop afgesteld zijn. Zo heeft deze vogels 3 tenen die naar voren wijzen. Ideaal om aan bijvoorbeeld een muur te kunnen ‘hangen’. Bij zangvogels steken 2 tenen naar voren en 1 naar achteren. Wanneer een gierzwaluw uit de lucht raakt - wat zelden voorkomt - moet je de gierzwaluw altijd in de lucht gooien. Zelf heeft ie de kracht niet om zich af te zetten.

Natuur meer dan ooit nodig

Boswachter Maurice Kruk: “Tijdens deze gekke tijd is dit een uitnodiging om eens wat vaker omhoog te kijken. Gierzwaluwen spreken tot de verbeelding. Beeld je eens in wat jij kunt doen om de natuur een handje te helpen. Want tijdens en ná deze crisis hebben we haar meer dan ooit nodig.”

Kind met verrekijker - OERRR
Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter