Natuurgebied

Zwanenwater

Zwanenwater

Twee blinkende duinmeren

Het Zwanenwater verrast mij nog elke dag, ook na 25 jaar als boswachter. Hier liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Het uitzicht over deze meren is altijd anders. Iedere dag landen er nieuwe vogels. En vanaf juni bloeien de orchideeën met duizenden tegelijk, een grandioos gezicht. Kom eens kijken, het Zwanenwater is in elk seizoen een wandeling waard.

Boswachter Lucien Knol
Lucien Knol

Boswachter van dit gebied

Meer over Zwanenwater
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Natuurgebied het Zwanenwater ligt in de Noord-Hollandse duinen bij de kustplaats Callantsoog. Een heel divers duingebied van 600 hectare en twee duinmeren als blikvangers.

  Midden in het duingebied liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa: het Eerste Water en iets zuidelijker het Tweede Water met het Bokkeneiland. Ze zijn in de loop van de 18e eeuw ontstaan door stijging van het grondwater en regenwater dat bleef staan, net achter de zeereep.

  Met de aankoop in 1972 stelde Natuurmonumenten het Zwanenwater veilig. De meren zijn in de jaren 2007-2009 schoongemaakt en bevatten nu schoon water met daaromheen mooie moerasnatuur.

  Vogels spotten in het Zwanenwater

  Voor het zien van vogels moet je echt in het Zwanenwater zijn. Er broeden jaarlijks meer dan 75 soorten en het gebied ligt op de route van talloze trekvogels. Die vinden in de duinmeren voedsel en rust. In de winter zie je veel watervogels op de meren: smient, slobeend, grote zaagbek en met een beetje geluk grote zilverreigers. Op het Bokkeneiland broeden in het voorjaar honderden aalscholvers in een kolonie. In april kun je de opvallende blauwborst horen zingen. De vogels zijn goed te zien en te fotograferen vanuit drie vogelkijkhutten en vogelkijkschermen.

  De kleurrijke duinvalleien van het Zwanenwater

  Orchideeën groeien met duizenden tegelijk langs het wandelpad. Liefst tien soorten bloeien er van mei tot juli, van de zeldzame groenknolorchis tot de welriekende nachtorchis. Ze geven het Zwanenwater volop kleur, net als de witte parnassia, de roze echte koekoeksbloem en de gele grote ratelaar. In augustus kleurt het Zwanenwater paars door de bloeiende struik- en dopheide. Al die bloemenweelde trekt volop vlinders en insecten aan.

  Zwanenwater: Natura 2000 en Wetland

  Vanwege de rijke flora en fauna heeft het Zwanenwater een internationaal beschermde status; het is een Natura 2000-gebied (natuurgebied van Europees belang) en officieel Wetland-gebied (waterrijk natuurgebied van internationale waarde).

  De natuur van het Zwanenwater in

  Wandelen in het Zwanenwater kan van zonsopgang tot zonsondergang. Je kunt kiezen uit twee wandelroutes (2 en 4,5 kilometer) door de duinen van het Zwanenwater. Onderweg vind je vogelkijkhutten en mooie uitzichtpunten. Er lopen niet overal paden; rust is ontzettend belangrijk voor de vogels en andere dieren van het Zwanenwater. Toegang tot het Zwanenwater is gratis voor leden van Natuurmonumenten en kinderen t/m 12 jaar. Niet-leden kunnen een dagkaart van 3 euro kopen (pin of contact). De automaten staan bij de entree van het natuurgebied.

  Het hele jaar door organiseert Natuurmonumenten excursies in het Zwanenwater. Met de boswachter kun je bijvoorbeeld lange wandelingen maken, op fotosafari gaan of meedoen met kinderactiviteiten.

  Divers Zwanenwater

  Geniet elk jaargetijde van de diversiteit in het Zwanenwater. Zo stiekem komen er steeds meer vogels terug in Nederland. Geniet nu bijvoorbeeld van de prachtige baardmannen in het riet. Houd je oren goed open, misschien hoor je ze wel tussen de rietstengels met hun kenmerkende geluid.

  Wandelroutes

  Vogels kijken vanaf het water

  Het Zwanenwater is een geweldige plek voor vogels. Allerlei soorten komen hier tot rust tijdens de trek of bouwen hier hun nest. Er liggen drie overdekte vogelkijkhutten, deels in het water, van waaruit je de vogels ongestoord kunt bekijken.

  Wandelroutes met vogelkijkhutten

  Natuur voor iedereen

  De gele route in het Zwanenwater is toegankelijk voor iedereen. Rolstoel, kinderwagen en gewoon te voet.

  Wandelroute voor iedereen
 • Wandelen

  Ontdek het Zwanenwater, vlakbij Callantsoog

  Wandeling door de duinen. Geniet in het voorjaar en de zomer van orchideeën, vlinders en vogels en in het najaar van de rijkdom aan paddenstoelen.

  • 5 km
 • Wandelen

  Wandelroute langs Eerste Water, Zwanenwater

  Met dit rondje Zwanenwater van 2 kilometer krijg je een goed beeld van het Noord-Hollandse duingebied. Geniet van bloeiende orchideeën in mei en paarse heide in augustus en spot vogels in het duinmeer.

  • 2 km
 • Zwanenwater

  Agenda

  Historisch Zwanenwater
  za 31 jul
  Cultureel

  Het Zwanenwater van verleden tot heden

  Wandel met de boswachter door het gebied en luister naar de markante verhalen van vroeger tot heden

  Workshop landschap schilderen - Zwanenwater
  zo 08 aug

  Schilderworkshop - Zwanenwater

  Kijk, geniet en schilder het landschap! De natuur van het Zwanenwater vastleggen op het witte doek

  Zwerftocht door het Zwanenwater
  za 14 aug
  Wandelen

  Zwerftocht door het Zwanenwater

  Een lange wandeling langs de mooiste plekken van het Zwanenwater

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats Callantsoog
  • Zuidschinkeldijk 3a, 1759 JH Callantsoog (NH)
  • Met eigen vervoer neem je vanaf de N9 Alkmaar-Den Helder de afslag Callantsoog (bij De Stolpen). Bij de T-splitsing, rechtsaf de weg naar Callantsoog blijven volgen. 500 meter na een haakse bocht tref je aan de linkerkant de parkeerplaats van het Zwanenwater.

  Huisregels

  Extra informatie

  Zwanenwater

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Zwanenwater

  Wat wij hier doen

  Natuur in topvorm

  Natuurmonumenten beschermt en beheert het Zwanenwater al meer dan 40 jaar en dat is te zien. Het rijk gevarieerde duinlandschap ligt er in topconditie bij. Er leven meer dan 360 zeldzame plant- en diersoorten. Om die rijkdom te behouden worden de hooilandjes waar de orchideeën bloeien ieder jaar gemaaid. Ook heeft het Zwanenwater grasmaaiers in dienst, koeien en schapen voorkomen dat het duin dichtgroeit met grassen. De boswachters doen het werk niet alleen. Ze krijgen hulp van een grote groep vrijwilligers die zich het hele jaar door voor het Zwanenwater inzetten. Ze helpen mee met het beheer, geven excursies en zorgen voor het onderhoud van de paden en vogelkijkhutten. Natuurmonumenten beheert ook de naastgelegen Uitlandse Polder. Die is van levensbelang voor de natuur in het Zwanenwater. Door de waterstand op peil te houden, wordt voorkomen dat het Zwanenwater uitdroogt.

  Help mee en word lid
  logo