natuurgebied

Mantingerbos- en weiden

nieuws

100 Lindes voor het Neie Broekbos

Fotograaf: Han Duyverman

Vrijwilligers van Natuurmonumenten plantten 100 winterlindes in het Neie Broekbos. Ze staan verspreid tussen de eerder geplante eikenboompjes, fladderiepen, wilde appels, andere bomen en heesters. Nu mag de natuur het overnemen en het voormalige grasland omtoveren tot een nieuw bos.

Lindes in de bossen

Oorspronkelijk kwam de winterlinde ook voor in de Nederlandse natuurbossen. De linde neemt veel kalk op. Via het blad komt kalk weer op de bodem. Door de minder zure bodem hebben voorjaarsbloemen zoals de bosanemoon en de daslook meer kans om onder de bomen te groeien. De lindes trekken ook veel insecten aan, waaronder bijen. Initiatiefnemer Sjef Meekes zet zich enorm in om de winterlinde weer terug te krijgen in de Nederlandse bossen. Hij heeft ervoor gezorgd dat er nu 100 winterlindes in het Neie Broekbos geplant zijn.

Moeten dit bomen van 30 meter worden?Bron: @Natuurmonumenten

Neie Broekbos

Al in 2011 zijn de eerste boompjes in het Neie Broekbos aangeplant. Omdat niet alles meteen aansloeg, zijn er in de loop van de jaren boompjes vervangen en bijgeplant. In december 2016 hebben vrijwilligers en kinderen van basisschool de Wenteling in Balinge samen 1.100 eikenbomen geplant. Het nieuwe bos kan een waardevolle aanvulling op het oeroude Mantingerbos worden.

Gaat het Neie Broekbos er zo uitzien?Fotograaf: © Natuurmonumenten - Alje ZandtBron: Natuurmonumenten

Vrijwilligersgroep

Al 10 jaar zijn de vrijwilligers van de Mantingerveldgroep bezig: sjouwen, zagen, ploeteren, overleggen, sleuren, trekken, snoeien, lachen en (soms) natte voeten. Zij zijn de extra ogen, oren en handen van Natuurmonumenten in de natuurgebieden.

vrijwilligers MantingerveldBron: @Natuurmonumenten

 

word nu lid