natuurgebied

Achterhoek

nieuws

Boommarter gefilmd in De Graafschap

Op landgoed ’t Waliën zijn onlangs boommarters gespot. Medewerkers van Natuurmonumenten hadden al een vermoeden, maar geen zekerheid. Nu het dier zich duidelijk voor de camera heeft laten zien, weten zij het zeker.

Er werd gezocht naar een manier om vast te stellen of er inderdaad  boommarters in het gebied waren. Door het plaatsen van kleefstrips met een kippengeurtje hoopten de boswachters haren van de marters te verkrijgen, om te bepalen of het boom- of steenmarters zouden zijn. Hier kwamen niet veel resultaten uit.  Camera’s plaatsen was een volgende optie en met resultaat. De camera’s reageren op beweging, en toen er wat pindakaas als lokaas werd gebruikt - een delicatesse voor boommarters - was er al snel succes.

Pindakaas

Allerlei dieren verschenen voor de camera. Vooral muizen lieten zich aangelokt door de pindakaas, goed zien. Zelfs een ree verscheen voor de lens. Een camera bij een dassenburcht nam een heus territoriumgevecht waar tussen twee dassenmannetjes. En onlangs was het raak op landgoed ’t Waliën.  Aangelokt door de pindakaas liet zich voor het eerst een boommarter zien. Het was een mannetje dat prominent in beeld kwam:

De boommarter is hoofdzakelijk een nachtdier en overdag is hij zelden te zien. Hij klimt met gemak in bomen, waarbij hij zijn nagels in de schors slaat en zich met de achterpoten met schokkende bewegingen omhoog werkt. Bij een val komt hij altijd op zijn poten terecht. Marters kunnen zwemmen, maar vermijden deze natte situaties liever. Overigens is een marter in een boom niet altijd een boommarter. Ook steenmarters kunnen goed klimmen.

Oude bossen

Behalve de mens kent de boommarter geen vijanden. Toch is de boommarter een zeldzaam dier geworden. Oorzaken hiervan zijn vooral de verdwijning van zijn geschikte leefomgeving: oude bossen. De boswachters van de Graafschap hopen de aankomende filmster en zijn familie nog vaker voor de lens te krijgen.

word nu lid