natuurgebied

Beeckestijn

nieuws

Centraal plateau en nieuwe reposoirs op Beeckestijn

Het Centraal Plateau en de reposoirs zijn prachtig geworden. De openingshandeling bestond uit de onthulling van de Ganzenvoettegel op het plateau. Staand op deze bijzondere tegel kun je de Ganzevoet of ‘Patte d’Oie’ van Beeckestijn het best beleven.

Beeckestijn is een formeel aangelegde buitenplaats met strakke vormen en een bijzondere lanenstructuur. Vanaf het hoofdhuis loopt de Centrale as richting de schulp- of spiegelvijver uit 1729 en daarna door naar het Centraal Plateau.

Centraal Plateau en rustpunten

Het Centraal Plateau is de letterlijk verbinding tussen het parkgedeelte met de Franse geometrische stijl en het deel met de Engelse Landschapsstijl. In het Franse deel liggen twee reposoirs: rustpunten (se repose = rusten). Hier kun je rustig in de schaduw zitten en even genieten van het bijzondere park.

​Van de Ganzenvoet naar de reposoirs  

Bovenop het Centraal Plateau vind je een bijzondere hardstenen tegel. Staand op deze tegel kun je de Ganzevoet of ‘Patte d’Oie’ van Beeckestijn het best beleven. Het is een bijzondere vorm uit de zeventiende eeuwse tuinarchitectuur: drie lanen of zichtassen komen in één punt samen. De uiteenwijkende lanen komen uit bij de nieuwe reposoirs aan de Noord- en Zuidlaan en zijn onderling weer verbonden door een dwarslaan. Het lijkt de poot van een gans.

Herstelplan volop in uitvoering

Langs de Centrale as staan lindebomen die dit jaar strak gesnoeid zijn, om de formele, barokke stijl van de buitenplaats te versterken.

Omdat Beeckestijn zeer geliefd is bij wandelaars, worden de paden zeer intensief gebruikt. Daarom is er ook op een aantal paden een nieuwe verharding, "padvast", aangebracht zodat het park het gehele jaar door, in alle seizoenen, goed beloopbaar is.

Natuurmonumenten is nu twee jaar bezig met het herstel van Beeckestijn. Omdat Beeckestijn nog maar 6 jaar in handen van Natuurmonumenten is, steken we veel energie in het betrekken van de omgeving. Er is 10 jaar voor alle herstelmaatregelen uitgetrokken. Vorig jaar is bijvoorbeeld de schulpvijver hersteld.

Wandelroute

Zin om zelf de Ganzenvoet te beleven? Download de wandelroute over Beeckestijn!

word nu lid