natuurgebied

De Braak

nieuws

Geheimzinnige boomschijven in Eelde en Groningen

Sinds dinsdagnacht hangen in een wijde omtrek van de landgoederen van Paterswolde honderden boomschijven aan blauwe linten. De schijven met de opdruk ?www.herinneringen.nu? hangen vanaf Eelde tot in de stad Groningen.

Plaats zelf je herinnering

Natuurmonumenten vestigt met de schijven de aandacht op de rijkdom aan herinneringen die de landgoederen dragen. Met de opdruk www.herinneringen.nu en #herinneringen nodigen de schijven uit om een website te bezoeken of over de boomschijven te twitteren. ?We hopen dat mensen hun mooie, bijzondere of emotionele herinneringen vertellen of laten zien met oude foto?s?, vertelt boswachter Bart Zwiers. ?De landgoederen zijn meer dan een verzameling vijvers en bomen. Het zijn de dragers van verhalen.?

Gordel vol verhalen

De landgoederen van Paterswolde vormen een groene gordel vanaf het Paterswoldse meer tot aan het vliegveld Eelde. Sommige van de landgoederen zijn al meer dan drie eeuwen oud. De oorspronkelijke aanleg is op veel plekken door de ?tand des tijds? of aanpassingen van nieuwe eigenaren verdwenen. De landgoederen hebben een grote aantrekkingskracht. Generaties mensen genoten en genieten van de rust en de afwisseling en koesteren herinneringen aan momenten op de landgoederen.

Ingrijpend herstel landgoederen

Natuurmonumenten wil ook toekomstige generaties laten genieten van de landgoederen en daarmee toekomst geven aan nieuwe herinneringen. Daarom staan de landgoederen van Paterswolde staan aan de vooravond van een groot en ingrijpend project. De komende jaren werkt Natuurmonumenten samen met de andere landgoedeigenaren aan herstel van de watergangen, vijvers, lanen en andere authentieke elementen van de landgoederen. 

Overleg

?We hebben de visie voorgelegd aan de omwonenden en belangstellenden en daarna de plannen met hen besproken. Nu maken we de plannen klaar voor de uitvoering.? Boswachter Bart Zwiers wijst naar stippen op een kaart van een van de landgoederen. ?Bij elke boom wegen we af of kap wel echt nodig is. Als het niet hoeft, doen we het liever niet. Als er spechten of vleermuizen in leven, blijven ze ook staan.? Naar verwachting starten na de zomer de eerste werkzaamheden.

Idee van studenten 

Studenten van de Hanzehogeschool kwamen tijdens een studieopdracht met het idee voor de boomschijfactie en hielpen Natuurmonumenten met de organisatie. In alle vroegte verspreidden zij de linten met de schijven.

Mensen betrekken

Met de boomschijvenactie wil Natuurmonumenten mensen betrekken bij de landgoederen en het nodige herstel. ?We willen voorkomen dat mensen straks geconfronteerd worden met ingrijpende werkzaamheden zoals het baggeren van vijvers of het kappen van bomen, zonder dat ze het verhaal erachter kennen.?

Vraag de boswachter

Zwiers nodigt mensen met vragen uit om te bellen met het beheerkantoor op Landgoed Vennebroek (050-3092387). Op de website is informatie te vinden over de werkzaamheden. Samen met de andere landgoedeigenaren wordt half juli een nieuwsbrief over de herstelplannen uitgegeven en in de dorpen rond de landgoederen verspreid.

Regio Groningen-Assen

De verschillende eigenaren werken samen aan het herstel van de landgoederen. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, de gemeente Tynaarlo en Regio Groningen-Assen. Regio Groningen-Assen ondersteunt en initieert projecten die een duidelijke toegevoegde waarde leveren aan de ontwikkeling van haar ambities in de regio. 

 

word nu lid