natuurgebied

Nationaal Park Dwingelderveld

nieuws

Herinrichting Dwingelderveld in volle gang

Eind januari ging de eerste ’schop’ de grond in voor de herinrichting van het Dwingelderveld. Ook voor het publiek wordt dit nu goed zichtbaar. Langs de A28 is een strook bos gekapt voor de aanleg van een geluidswal.

Stiller

De geluidswal naast de A28, ten noorden van Hotel Van der Valk bij Spier, heeft als doel om ’de grote stille heide’ nog stiller te maken. Automobilisten die van Noord naar Zuid rijden kunnen het werk goed zien. Niet alleen langs de A28 is het werk in volle gang, maar ook langs de Hoogeveense dijk, hartje Dwingelderveld, worden bossages en bomen gekapt, zodat later in het project een verhard fietspad aangelegd kan worden. Van een aantal kanten hoort boswachter Andre Donker uit Zuid Drenthe geluiden dat er nu wel heel rigoreus in het gebied gewerkt wordt. Andre: ’dat klopt, ik kan me dat gevoel heel goed voorstellen. Het lijkt alsof er een storm over het Dwingelderveld raast momenteel, maar uiteindelijk levert het een Dwingelderveld op dat groter en natter wordt dan het nu al is, met een hogere diversiteit aan natte heidesoorten. Een gebied dat uniek is in Europa. En daar doen we het uiteindelijk allemaal voor. Als het project afgerond is, is het echt genieten.’

Vernatten van de heide

De herinrichting van het Dwingelderveld draagt ook bij aan het herstel van de natte heide in dit waardevolle gebied en gaat vooral de verdroging tegen. Bij extreem natte weersomstandigheden wordt het regenwater langer vastgehouden en zo houden ook de inwoners van Meppel droge voeten.

Meer informatie

Soms kan het zijn dat bepaalde plaatsen of wegen tijdelijk niet toegankelijk zijn voor u als bezoeker. We proberen de overlast die hierdoor ontstaat zo veel mogelijk te beperken. Heeft u vragen of opmerkingen? A [dot] Donker [at] Natuurmonumenten [dot] nl (Mailt) u dan met boswachter Andre Donker.

 

 

 

word nu lid