natuurgebied

Leuvenumse bossen

nieuws

Hond aan de lijn voorkomt dierenleed

Fotograaf: Ben WaletBron: Natuurmonumenten

Heerlijk met de hond naar het bos. Dat is genieten! Maar let op: houd je hond wel aan de lijn om ernstige verstoring van reeën, herten en vogels te voorkomen.

“Helaas zien we de laatste tijd te vaak dat hondenliefhebbers hun hond los laten lopen op plekken waar het niet is toegestaan”, zegt boswachter Nico Nelis van Natuurmonumenten. “Die regels zijn er niet om de hondenbezitter te plagen, maar om de dieren in onze natuurgebieden te beschermen. Juist nu vogels broeden en zoogdieren jongen hebben, leveren loslopende honden ernstige verstoring op, soms tot de dood erop volgt.”

Fatale gevolgen

Zeker in het voorjaar vormen honden een gevaar voor jonge dieren. Als een hond  alleen al in de buurt van een reekalfje komt, kan dat fatale gevolgen hebben: het moederdier laat haar jong in de steek zodra ze een hondengeur ruikt. Boswachter Nelis: “En wat ook wel gebeurt is dat een hond achter een ree, haas of konijn aan gaat en het wild opjaagt. Vogels die op of dichtbij de grond broeden zijn ook vaak slachtoffer van loslopende honden. Ze schrikken op en verlaten het nest, om niet meer terug te keren.” Kortom: honden welkom, mits aan de lijn!

Fotograaf: Agnes van SteijnBron: Natuurmonumenten

word nu lid